Volledig scherm
Het Muldershuis. © Peter Zandee

Berkelland wil geen bedrijfswoning
in restaurant Het Muldershuis

EIBERGEN / BORCULO - Het heet Het Muldershuis omdat ooit de molenaar van de Mallumse Molen er woonde. En er staat 'MDCCLIII' boven de deur, sinds in 1753 de heer van Mallum er zijn intrek nam. Maar anno 2018 vindt het college van B en W van Berkelland  het geen 'huis' meer. 

In het tegenwoordige restaurant Het Muldershuis mag niet opnieuw worden gewoond.

Het besluit van B en W van Berkelland van deze week is  geen verrassing. Sterker nog: het is het verwachte antwoord op de vraag die de Stichting Eibergse Molens  al vaker had gesteld.  De stichting heeft als eigenaar en 'huisbaas' van Het Muldershuis voor uitbater Henk Timmerman verzocht om vergunning voor een bedrijfswoning in het monumentale gebouw. 

"Ambtelijk hadden we al een paar keer bot gevangen", laat secretaris Ton Esman weten. "Willen we formeel ergens tegenin kunnen gaan, dan moet er echter een besluit liggen. Dat hebben we nu."

De stichting heeft een vergunning voor een interne verbouwing aangevraagd om een bedrijfswoning in het restaurant te realiseren. Of die verbouwing echt nodig zou zijn, is  maar de vraag: het Muldershuis is eerder bewoond geweest.  

Belang

Een bedrijfswoning in het restaurant is om meerdere redenen handig. "Je kunt buiten openingstijden spontane bezoekers opvangen", omschrijft Esman. "Klanten  en relaties die onaangekondigd langskomen en misschien iets willen bespreken. In het verleden is er ook diverse keren ingebroken. Dat leidde soms tot aardig wat schade. Als eigenaar van dit rijksmonument hebben we er zodoende ook belang bij dat er meer toezicht is."

Ooit was de beheersstichting een verlengstuk van de toenmalige gemeente Eibergen, met onder anderen burgemeester Cappetti als voorzitter en ambtenaren als andere bestuursleden. Destijds werd het pand bewoond door het beheerdersechtpaar Hebels. Na hen werd Het Muldershuis als restaurant verpacht. Voor de huidige pachter Henk Timmerman wordt nu geprobeerd er opnieuw wonen mogelijk te maken.  

Gedoogd

"Achteraf wordt nu gesteld dat er geen woonvergunning was toen het beheerdersechtpaar er destijds woonde, maar bewoning werd gedoogd", weet de secretaris van de stichting nu.  

Wethouder Marijke van Haaren ziet het vanuit het dossier anders: "Die woning is er ooit vanaf gehaald en ingeleverd om het geheel te kunnen uitbreiden."

(Geen) extra woning

Dat de gemeente Berkelland nu niet wil meewerken aan een bedrijfswoning in het pand, heeft alles te maken met het terughoudende beleid op het gebied van nieuwe woningen. 'Toevoegen van een extra (bedrijfs)woning past niet in het gemeentelijk ruimtelijk beleid over woningbouwprogrammering', motiveert het college het gemeentelijke 'nee'. 

Dat steekt de Stichting Eibergse Molens. "Vrij recent heeft de gemeente nog meegewerkt aan maar liefst twee bedrijfswoningen in De Kastanjefabriek, in het kader van de ombouw tot hotel."

Het nu niet willen meewerken aan een bedrijfswoning in het restaurant heeft alles te maken met de problematiek rond de woningbouwcijfers: in 2010 heeft Berkelland samen met de andere Achterhoekse gemeenten afspraken gemaakt over het verminderen van de groeicapaciteit. Woningcontingenten - aantallen nieuw te bouwen woningen - zijn naar beneden bijgesteld. Nieuwbouwprojecten zijn geschrapt of beperkt. 

Ook de recente commotie over  inwoning en woningsplitsing in het buitengebied heeft hier raakvlak mee: de gemeente wil geen extra woningen op papier. 

Volledig scherm
Links de Mallumse Molen, rechts Het Muldershuis. © Peter Zandee