Volledig scherm
Berkelland moet bezuinigen, de tekorten lopen volgend jaar op tot 1,1 miljoen euro. Het college peinst over welk scenario te volgen: moet de samenleving meebeslissen over welke keuzes te maken? © ROBIN UTRECHT

Berkelland worstelt met rode cijfers, maar waar moet op bezuinigd worden?

BORCULO - Berkelland moet bezuinigen, zoveel is duidelijk. Maar hoe precies, daar is de raad nog niet over uit. Het plan van de oppositiepartijen om de ozb-teruggave voor huiseigenaren te schrappen werd tijdens de raadsvergadering in ieder geval van tafel geveegd. 

Een college van B en W dat een ‘ozb-cadeautje van bijna 4 miljoen uitdeelt’: oppositiepartijen D66, PvdA, GroenLinks en OBL vinden het uitermate onverstandig. De meerjarenbegroting van Berkelland laat een tekort van miljoenen zien. Volgend jaar lopen de rode cijfers op tot 1,1 miljoen euro en in 2023 gaat dat richting 3,5 miljoen. Daarom zou Berkelland geen belastingkorting aan huizenbezitters moeten geven, vinden de vier oppositiepartijen. 

Ongepast

„Volledig ongepast en een verkeerd signaal in de financiële situatie waarin de gemeente Berkelland nu verkeert”, sprak D66-fractievoorzitter Han Boer tijdens de raadsvergadering deze week waarin de Perspectiefnota 2020 werd behandeld. „Dit geld kunnen we helemaal niet missen. Een eerste stap om te bezuinigen zou het afschaffen van deze teruggave moeten zijn en het geld in de reserves te stoppen.” 

Het voorstel kon niet op steun rekenen van de coalitie en werd weggestemd. Coalitiepartij CDA gaf wel aan het als een van de mogelijkheden te zien, maar wil er niet nu al, op voorhand, mee instemmen. „We moeten eerst het totaalpakket op tafel leggen en daarna willen we hier inhoudelijk over praten”, aldus Hilhorst.

Niet alleen zorg

Er was meer stevige kritiek op de Perspectiefnota 2020, die inzicht moet geven over de stand van zaken maar veel te veel onduidelijkheden heeft, aldus de oppositie. „Het college vraagt om oplossingen te bedenken, maar is niet transparant, zodat we niet juiste keuze kunnen maken”, zei Boer. „De cijfers zijn op grote onderdelen zo ondoorzichtig, dat je niet weet aan welke knoppen je moet draaien.” Niet alleen de hoge zorgkosten (met name jeugdzorg) zijn volgens hem debet aan de tekorten. „Ook de uitdijende organisatie van de gemeente in vele lagen en het inhuren van expertise van buitenaf dragen mee.”

Scenario’s 

Het college stelt verschillende scenario’s voor waarbij ofwel het college alleen of het college samen met de raad zoekt naar oplossingen voor de tekorten. Een ander scenario is dat ook de samenleving wordt gevraagd om mee te denken op welke onderdelen te bezuinigen en op welke juist niet.  Betsy Wormgoor van de PvdA vond dat vreemd en ziet het niet voor zich. „Laat het college haar verantwoordelijkheid nemen, geef eerst eens helderheid.”