Volledig scherm
Nienke Maas van Sportfederatie Berkelland met een groep deelnemers aan de cursus valpreventie. © SFB

Berkellanders van 60 tot 92 jaar oud op ‘val(preventie)cursus’ Beweeg Zeker

BORCULO/EIBERGEN - Inmiddels 120 Berkellanders hebben de cursus valpreventie ‘Beweeg Zeker’ gevolgd. Die wordt gegeven door medewerkers van Sportfederatie Berkelland. Deelnemers geven de cursus een 8,7.

‘Door de cursus weet ik nu letterlijk hoe ik stevig moet staan’, ‘Het was erg gezellig, ik keek elke week weer uit naar de volgende les’ en ‘De cursus heeft mij inzicht gegeven in mijn doen en laten’ zijn enkele citaten van deelnemers van de cursus Beweeg Zeker, zo maakte Sportfederatie Berkelland donderdag bekend.

Hulpmiddel

Sinds bijna twee jaar biedt de Sport Federatie Berkelland de valpreventiecursus Beweeg Zeker aan in de gemeente Berkelland.  Inmiddels hebben 120 Berkellandse senioren de cursus afgerond. Elf groepen deden er aan mee. De jongste deelnemer was ‘nog maar’ 60 jaar oud, de oudste 92. Door verschillende niveaus in de oefeningen is het programma geschikt voor iedereen, ook als je met een hulpmiddel loopt, meldt Nienke Maas van de SFB. Dames zijn steevast in de meerderheid, maar ook voor mannen ‘valt’ genoeg te leren op de cursus. 

Valincidenten

Het hoofddoel van de cursus is deelnemers bewust maken van de risico’s van valincidenten, kennis geven over het voorkomen van een val en vaardigheden bieden om hiermee (zelfstandig) aan de slag te gaan.

Tijdens de cursus zijn de deelnemers voornamelijk zelf actief. Een kracht- en balanscircuit is een terugkerend onderdeel in het programma. Gedurende één les krijgen deelnemers daarbij tips van een fysiotherapeut. Onder begeleiding van een ergotherapeut maken deelnemers kennis met verschillende hulpmiddelen die hen in het dagelijks leven kunnen ondersteunen. Mogelijke woningaanpassingen om de leefomgeving valveiliger te maken worden besproken met de organisatie Zlimthuis. Aan het eind van het programma, als iedereen elkaar goed kent, oefent de groep met vallen en opstaan. ‘Huiswerk’ bestaat uit oefeningen om spierkracht en balans te verbeteren.