Volledig scherm
Tractor van de boerderij van de Erinkvelds op het strand nabij Den Haag. © Dennis Erinkveld

Berkellandse boeren: ‘We willen het wel duizend keer komen uitleggen’

BORCULO/GEESTEREN - Nieuwe foto's vanaf het strand nabij Den Haag, met dit keer ook een tractor van De Melktap bij Geesteren/Borculo. De Achterhoek was woensdag massaler dan ooit aanwezig in Den Haag bij het boerenprotest 2.0. 

Het was een beetje estafettewerk voor vader en zoon Willy en Dennis Erinkveld. “De actie was nodig, maar - zeker met vee op de boerderij - het werk op de boerderij gaat elke dag door. Dus ging dit keer Dennis met de tractor naar Den Haag", zegt Willy Erinkveld daags na de landelijke protestdag. 

Twee weken eerder was hij nog lokaal van de partij om op de eerste landelijke protestdag ook regionaal boeren van zich te laten horen. “Ik zit bij een studiegroepje met zo'n tien boeren. Via whatsappjes komen acties vlot op gang.”

Kwamen op 1 oktober de Berkellandse en Lochemse boeren lokaal in beeld met acties op de N825 en bij het Berkellandse gemeentehuis, twee weken later circuleren op Facebook foto's die zoon Dennis Erinkveld maakte op het strand bij Den Haag. “De boeren kregen veel medewerking van de Hagenaars. Die wezen lokaal de weg, fietsten daarvoor soms voor de stoet trekkers uit", weet ‘senior'. 

 Vanuit de Achterhoek waren De Radstake bij Varsseveld en Bathmen verzamelplaatsen om vanuit gezamenlijk richting Den Haag te rijden. Dennis Erinkveld: “Zo'n duizend boeren zijn gebleven en hebben vanmorgen voor een ontbijt voor de Haagse bevolking gezorgd. Als bedankje of een soort goedmakertje voor de overlast.”

Nu gaat het om het resultaat. “De provincies gaan overstag waar het gaat over de zogenaamde latente ruimte in onze bedrijfsvoering. Maar de zaak rond stikstof en CO2 is nog niet opgelost. Die rekenmodellen deugen niet: er moet naar de praktijk worden gekeken.  Kijk hoe circulair we al bezig zijn: met mest produceren we voedsel. Dat zullen we moeten blijven uitleggen; desnoods duizend keer.”

Volledig scherm
Lokale actie op de dag van het landelijke boerenprotest op 1 oktober, tussen de rotonde in de N825 bij Geesteren en Borculo. © Frans Nikkels
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.