Volledig scherm
Bert Woudstra (87) in de klas op de Tormijnschool in Noordijk. © Sonja Grooters

Bert Woudstra (87) maakt
oorlogsgeschiedenis ‘levend’

NOORDIJK/BORCULO - De groep 7/8 van de Tormijnschool in Noordijk brengt vandaag een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het vroegere doorgangskamp voor gedeporteerden tijdens de nazi-bezetting. 

Vorige week bezochten zo'n 180 basisschoolleerlingen uit Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar ‘Kamp Westerbork’ al. In Noordijk ‘leeft’ de oorlog extra door wat Enschedeër Bert Woudstra (87) er  op school over vertelde.

Discriminatie

Bert Woudstra (87) vertelt op onder meer basisscholen over de oorlog, c.q. over vluchtelingen en de gevaren van discriminatie van bevolkingsgroepen op basis van uiterlijk, geloof of seksuele geaardheid, en hoezeer je de vrijheid in een land zonder oorlog moet koesteren. Zelf is hij van Joodse komaf. Als kind maakte hij de oorlog bewust mee. Hij zat achtereenvolgens op dertien verschillende adressen ondergedoken. 

Eenzaam

Niet bij zijn ouders kunnen wonen, buiten kinderen zien spelen terwijl hij niet mee mocht doen en zelfs niet mocht laten merken dat hij binnen zat; Woudstra weet goed te schetsen hoe hij zijn ‘onderduik’ vooral in eenzaamheid beleefde.  Enkele keren werd zijn onderduikadres verraden en had hij geluk dat er steeds weer lieve mensen die hem redden. Pas na de oorlog drong het besef tot Bert door dat zijn vader, die bij een razzia werd opgepakt, de oorlog niet had overleefd.