Volledig scherm
Eikenprocessierupsen. © Peter Zandee

‘Bestrijden rupsen in de Achterhoek gaat langer duren’

BORCULO / ARNHEM - Het bestrijden van de eikenprocessierups langs N-wegen die in beheer zijn bij de provincie Gelderland gaat nog enkele weken duren. Dat meldt de provincie dinsdag. 

Tegelijk voorkomen van rupsen van verschillende leeftijdstadia en ondergrondse nesten zorgen ervoor dat preventieve bestrijding minder goed heeft gewerkt.

De provincie meldt dat door het voorkomen van zowel oude als jonge rupsen en ondergrondse nesten het wegzuigen soms herhaald moet worden. 

4-daagse

Daar waar druk personenverkeer is, komt de provincie het eerst in actie. ‘We geven prioriteit aan evenementen waar veel mensen op af komen, zoals de 4-daagse in Nijmegen. Hier worden alle rupsen zoveel mogelijk verwijderd. Daarna zijn locaties aan de beurt waar kwetsbare personen komen zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Vervolgens drukke plaatsen zoals bushaltes en carpoolplaatsen en daarna drukke fietsroutes', aldus de provinciewoordvoerder.

Nog jaren actief

De provincie waarschuwt niet in de buurt van eiken in wegbermen te gaan zitten of er te kamperen. De bestrijding gaat langer duren. De haren blijven 7-8 jaar actief, ook als de vlinder al gevlogen is en voorkomen moet worden dat later die haren nog bij een harde wind of storm gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen.