Volledig scherm
Er is een speciale Taalhuis-hoek in de bibliotheek met boeken, bladen en ander materiaal voor mensen voor wie lezen (nog) lastig is. © Peter Zandee

Beter lezen en schrijven:
kijk eens rond in de bieb

EIBERGEN - Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft - net als andere Achterhoekse biebs - een speciale Taalhuis-hoek. Wie moeite heeft met lezen en schrijven en daar wat aan wil doen, kan er terecht voor speciale bladen en boeken.

Dat meldt de bibliotheek in het kader van de week van de alfabetisering. Taalhuis Achterhoek bestaat al langer. Het biedt zowel 'laaggeletterden' hulp als ook mensen die Nederlands als nieuwe, tweede taal onder de knie proberen te krijgen. Maar beide groepen kunnen apart worden geholpen met les en begeleiding. Daarbij kan worden aangesloten bij iemands interesses.

Minder dik

Het Taalhuis-aanbod kent onder andere bladen met iets meer ruimte tussen de regels. En soms wat kortere zinnen. Ook zijn er boeken die wat minder dik zijn. Er zijn verschillende materialen voor wie leesproblemen heeft en voor wie het Nederlands als taal moeilijk is.

Taboe

Dat lezen en schrijven bijna niet lukt, is nog steeds een beetje een taboe. "Maar je schamen hoeft niet", moedigt Ellen Maaswinkel van Bibliotheek Oost-Achterhoek aan. "Iedereen vindt het goed als je probeert iets beter te leren waarmee je moeite hebt. Zo hebben we in de bibliotheek ook hulp voor wie moeite heeft met computers en smartphones:  klik- en tik-lessen. En valt ook hulp te krijgen voor wie problemen heeft met rekenen. Maar deze week gaat het vooral over lezen en schrijven. Voor de één is het daarbij lastig als je een sollicitatiebrief moet schrijven. Voor een ander zou het goed zijn om een bijsluiter te kunnen lezen. Om zo te weten waarvoor je moet uitkijken bij het gebruiken van een geneesmiddel."

Wie liever eerst wil bellen, kan contact zoeken met Taalhuis Achterhoek via telefoonnummer 088-006 2999. Maar binnenlopen bij de plaatselijke bibliotheek kan ook. Je hoeft daarvoor niet lid te zijn van de bibliotheek.

 "En in de meeste bibliotheken is er koffie en thee of tref je vaak iemand voor een praatje", aldus Maaswinkel. 

Volledig scherm
In de Taalhuis-hoek staan onder andere iets minder dikke boeken met meer wit tussen de stukken tekst, voor wie wat langzamer leest. © Peter Zandee