Bever 'met dikke kont' waggelt over weg in Winterswijk

VideoWINTERSWIJK - De Zoogdiervereniging weet het zeker: er is deze week een echte bever gespot in Winterswijk. Het dier werd in de nacht van zondag op maandag op beeld vastgelegd door Linde Ubbink (18) uit Winterswijk. In het filmpje waggelt het beestje over de Rondweg Zuid. Volgens de kenners bestaat geen enkele twijfel, er leeft een bever in de Achterhoek.

„Het was midden in de nacht, rond half drie, toen ik hem ineens over de weg zag lopen bij de Philips-fabriek", vertelt Linde een paar dagen nadat ze de bever spotte. „Ik denk dat hij een beetje verdwaald was, hij liep niet echt snel. Op een gegeven moment kwam hij zelfs op onze lampen af. Omdat we niet zeker wisten of het wel een bever was, hebben mijn vader en ik de video een paar dagen later naar wijkagent Willem Saris gestuurd."

Quote

ik kon het vooral zien aan de manier waarop het beestje zich waggelend beweegt. En zijn nogal dikke kont

Maurice La Haye

Saris deelde de beelden van Linde op zijn Twitteraccount. Daar ontstond al snel de discussie of het geen beverrat betrof. De op de bever lijkende diersoort is bezig aan een opmars in de Achterhoek en het Duitse grensgebied, met overlast tot gevolg„Ik heb er nog niet eerder één in deze omgeving gezien", zegt Willem Saris, de wijkagent van het buitengebied van Winterswijk. „Wel weet ik dat er vorig jaar bevers zijn uitgezet in het Duitse Borken, hier vlak over de grens. Het zou dus één van die bevers kunnen zijn, of een nakomeling. Het is een beetje zoals de wolf, dit is ook uniek."

Waggelen en 'dikke kont'

Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging gaf in antwoord op Willem Saris al snel uitsluitsel: het is geen beverrat, maar een echte bever. Het verschil tussen een beverrat en een bever zit hem vooral in de staart", legt La Haye uit. Die van een beverrat is rond, van een bever plat. Maar ik kon het vooral zien aan de manier waarop het beestje zich waggelend beweegt. En zijn nogal dikke kont." 

Dat er een bever wordt gespot in de Achterhoek is volgens La Haye vrij bijzonder. De knaagdieren werden in 1988 geherintroduceerd in Nederland en uitgezet in de Biesbosch en Limburg. Sindsdien hebben de dieren zich over het hele rivierengebied verspreid, van Rotterdam tot aan het zuiden. De laatste jaren zie je steeds vaker dat bevers opduiken in de beken en riviertjes daar omheen, zoals de Slinge bij Winterswijk. Heel af en toe krijgen we wel meldingen van een bever in de Achterhoek, maar niet uit zo'n stedelijk gebied als waar deze bever is gezien. En dat is goed nieuws."

Volledig scherm
Niet de bever in kwestie. © Thinkstock