‘Big Betsie’ zorgt bij Beltrum voor deining op de schaal van Richter

VideoBELTRUM - Een ingenieus systeem van vaten waaruit het explosieve acetyleengas via slangen naar verschillende vuurmonden kan worden geleid. De vriendengroep ‘Keet Rotink’ is deze oudjaarsdag technisch goed voorbereid op het traditionele carbidschieten.

Carbid wordt in een vat met de juiste hoeveelheid water overgoten om het materiaal te laten reageren. Vervolgens ontstaat het gas, dat via slangen naar het ‘kanon’ wordt geleid dat aan de beurt is om te worden afgevuurd. De sensatie van de dag is ‘Big Betsie': een omgebouwde giertank met erop gelaste ‘loop'. 

Als de verslaggever stopt, moet Big Betsie's ‘vuurdoop’ nog plaatsvinden. Uit voorzorg worden enkele auto's geëvacueerd uit het verlengde van het kanon. Weliswaar staan ze aan de ‘veilige’ kant van het gevaarte, maar je weet nooit... “Wat Big Betsie wat luchtdruk betreft met ruiten doet, weten we niet precies", biecht een van de kameraden op.

Seconden

De verschillende vuurmonden staan in verankerde positie zo opgesteld, dat een vrij schootsveld van honderden meters beschikbaar is. Per ‘kanon’ is berekend hoe lang de lading erover zal doen om tot ontbranding te komen. Met een marge van een paar seconden is dat voldoende om de oren te beschermen en op een plek te staan waar je minder risico loopt.

Deining

‘Betsie’ mag er qua knal inderdaad zijn... Seismologen moeten minstens wat deining hebben bespeurd rond Beltrum... Met een quad wordt de bal die is afgeschoten, teruggehaald. Ondertussen wordt met een bladblazer de nadampende tank gelucht voor een volgend optreden. Maar dat moet op zich laten wachten. Met de donderende knal is ook de ontsteking ‘gevlogen’. 

'Big Betsie' wordt bij het carbidschieten van de vriendengroep 'Keet Rotink' in stelling gebracht.
Volledig scherm
'Big Betsie' wordt bij het carbidschieten van de vriendengroep 'Keet Rotink' in stelling gebracht. © Peter Zandee