Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bijna miljoen per jaar voor aanpak criminelen in Gelderland: verweving boven- en onderwereld is ‘sluipend proces’

ARNHEM - Meer controle boerderijen die vrijkomen én sensoren in het rioolwater om drugsafval op te sporen. Die maatregelen kondigt de provincie Gelderland aan om de criminaliteit binnen de provincie harder aan te pakken. 

Ook moeten weerbaarheidstrainingen het personeel van de provincie alerter maken op signalen van ondermijning. Vanaf 2021 wordt daar elk jaar bijna een miljoen euro voor uitgetrokken. Het gaat ongeveer om een verdubbeling van het bedrag dat daar nu voor staat.

Horeca, autobedrijven, schoonheidssalons en telefoniebedrijven zijn gewilde doelen voor criminelen om criminele winsten in de legale bovenwereld wit te wassen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door met illegaal geld een bedrijfspand te kopen, zodat justitie of de Belastingdienst de centen niet meer in beslag kunnen nemen.

Op vakantieparken en campings, die vaak worden gebruikt voor illegale bewoning, illegale prostitutie en drugshandel moet meer controle komen. Ook woonwagenkampen dienen nog te veel als vrijplaats voor criminele activiteiten, net als bedrijventerreinen.

Dat blijkt allemaal uit een nieuw rapport over Gelderland van het RIEC, een expertisecentrum voor ondermijnende criminaliteit. Ook fraude met bijvoorbeeld zorggeld en de beïnvloeding van ambtenaren door criminelen komen daarin aan bod.

Bruls ‘verontrust’ over pleidooi voor wonen op camping

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
Volledig scherm
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. © Paul Rapp

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van de Veiligheidsraad, is blij dat de provincie helpt bij het aanpakken van vakantieparken in de regio. Het ‘verontrust’ hem dat Tweede Kamerleden vorige week pleitten voor het toestaan van permanente bewoning op campings.

,,Ik zeg niet dat alle permanente bewoners criminelen en ondermijners zijn. Een gemeente als Beuningen heeft alleen de nek uitgestoken om vakantiepark De Groene Heuvels aan te pakken. Hoe denkt u dat het op zo’n gemeente overkomt dat bewoners die niet wilden meewerken nu op de stoep staan en zeggen: máár van de Tweede Kamer mogen wij blijven? Terwijl zij veel informatie hebben over wat waar niet deugt.’’

‘Sluipend proces’

Criminelen die zich onder gewone burgers mengen, ook wel ondermijning genoemd, is volgens de provincie ‘een sluipend proces’. Zo zijn er in Gelderland-Midden en -Zuid signalen dat voetbal- en sportclubs criminele sponsors hebben. Om hoeveel verenigingen het precies gaat, zegt het RIEC niet. Het gaat om signalen van onder meer gemeenten, bewoners en de Belastingdienst. 

Tenzij kan worden bewezen dat crimineel geld wordt gebruikt, is sponsoring niet verboden, stelt Bruls. ,,Daarom moet je in gesprek met die sportclub en zeggen: dit moet je niet willen.’’

Nauwelijks zicht op productie synthetische drugs

Hoe groot het probleem van ondermijning In Gelderland nu echt is, blijkt niet uit het gepresenteerde rapport. Wel zijn er duidelijke verschillen met andere provincies, zegt het RIEC. Waar cocaïne een groter thema is in Midden-Nederland, zijn hennep en synthetische drugs dat in Gelderland. 

Alle 51 gemeenten zijn onder de loep genomen. Per gemeente is vastgesteld hoeveel zij met criminelen te maken die binnendringen in de gewone samenleving. Deze informatie wordt alleen niet bekendgemaakt.

Groot probleem, ruim bekend, vormt de drugsindustrie. Op de productie van synthetische drugs is in Gelderland nauwelijks zicht, merkt het RIEC.

Poll

Een miljoen per jaar voor bestrijding van ondermijning in Gelderland is meer dan genoeg

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
832 stemmen