Volledig scherm
Jelle van Gorkom bij de Lichtenvoordse Leeuw op de Markt in zijn woonplaats. © Jan van den Brink

BMX'er Van Gorkom uit Lichtenvoorde in Rio: 'Er zit meer in dan vier jaar geleden'

RIO DE JANEIRO/LICHTENVOORDE - Fietscrosser Jelle van Gorkom is klaar voor de drie belangrijkste dagen uit zijn sportleven. De Lichtenvoordenaar fietst woensdagavond op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zijn individuele tijdrit bepaalt in welke kwartfinale hij donderdag start. Als hij die succesvol doorloopt, mag hij door naar de halve finale vrijdag.

De BMX'er uit Lichtenvoorde was in Londen ook al actief op de Olympische Spelen, maar strandde daar in de kwartfinales.

Crash
Vier maanden voor die spelen in 2012 kwam Van Gorkom afschuwelijk ten val in het Amerikaanse Chula Vista. De klap was zo hard dat hij drie dagen in een kunstmatige coma werd gehouden. Hij hield er een gekneusde long, twee gebroken ribben en een hersenschudding aan over. Toch haalde hij Londen. Van Gorkom: „Toen keek ik op tegen de wedstrijd, maar nu heb ik zin om te fietsen. Ik voel dat er meer in het lichaam zit dan vier jaar geleden.”

Tevreden
Sinds zaterdag traint Van Gorkom op de baan in Rio. „We gaan eindelijk beginnen. De trainingen gaan tot nu toe lekker. Ik heb een tevreden gevoel.” Hij durft echter nog geen uitspraken te doen over medaillekansen. „Morgen na de tijdrit weet ik beter waar ik sta. Het doel is nu eerst de finale te halen. Als je eenmaal in de finale staat, is alles mogelijk."

Thuisdorp
In zijn thuisdorp Lichtenvoorde staat Café de Kruup donderdag en vrijdag helemaal in het teken van Van Gorkom. „Dat vind ik prachtig. Helaas kan ik er zelf niet bij zijn, want ik heb een belangrijk toernooi.”

Programma
Woensdag: tijdrit voor plaatsing kwartfinale (19:43 uur)
Donderdag: kwartfinales (18:30 uur)
Vrijdag: halve finales (18:38 uur) en finale (20:10 uur)

Volledig scherm
Van Gorkom in actie tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012. © ANP