Volledig scherm
Raam voor de Nieuwe Kerk in Delft van Annemieke Punt. © PR Annemieke Punt

Boek over glaskunst Borculose Annemieke Punt ten doop in Ootmarsum

BORCULO / OOTMARSUM - De monumentale glaskunst van Annemiek Punt (1959) doet er toe, kunsthistorisch gezien. De kunsthistorici Bernadette van Hellenberg Hubar en Joost de Wal en godsdienstfilosoof Wessel Stoker hebben onderzoek gedaan naar de kunstwerken van Annemiek Punt en beschrijven ze in het boek Annemiek Punt, Monumentale glaskunst 1980-2017.

Zondag wordt het boek ten doop gehouden in de galerie van Annemieke Punt in Ootmarsum.

Het werk van Punt staat in de traditie van vernieuwende Nederlandse glazeniers als Joep Nicolas en Gunhild Kristensen, stellen de schrijvers/samenstellers. In internationaal perspectief wordt de glaskunst van de Borculose beschreven tussen gevestigde namen als Wassily Kandinsky, Jackson Pollock en Karel Appel.

Doorbraak

Annemiek Punt voerde sinds 1980 meer dan zeventig opdrachten uit voor ramen, beglazingen, glaspanelen en glasreliëfs in kerken, stiltecentra, instellingen en woningen. Tegelijkertijd verrijkte zij haar vakgebied met nieuwe technieken en oplossingen: fusing (glasversmelten), het versmol­ten wandreliëf, en de combinatie van versmolten glas met glas in lood. Al haar werk voert zij zelfstan­dig uit, in eigen atelier. Punts kleurgebruik en abstract-expressionistische stijl worden geprezen; haar glaskunst is over de hele wereld te zien, van Amsterdam tot Berlijn, van Lekkerkerk tot Nagasaki. 

De prestigieuze opdracht voor de Nieuwe Kerk in Delft in 2006 betekende haar nationale doorbraak.

Annemiek Punt, Monumentale glaskunst 1980-2017 (ISBN 978-90-817976-2-7). Op zondag 9 juli vindt de boekpresentatie plaats in de galerie van Annemiek Punt in Ootmarsum. De galerie is speciaal voor deze gelegenheid geopend van 14 tot 17 uur.