Volledig scherm
© Jeffrey Scholman

Boer blijft de 'baas' bij beursgang ForFarmers

LOCHEM - ForFarmers gaat naar de beurs. CEO Yoram Knoop slaat deze dinsdagochtend klokslag 09.00 uur op de gong. Het lijkt een stap naar het grote geld, maar dat is het niet, bezweert de internationale veevoerleverancier.

Boeren blijven de ruggengraat van international ForFarmers. Als klant en als aandeelhouder. Ook als deze dinsdag na de beursgang de letters NV achter de naam van de veevoerleverancier prijken. De Coöperatie FromFarmers (niet te verwarren met het bedrijf ForFarmers) blijft de grootste aandeelhouder.

Zichtbaarheid vergroten
ForFarmers wil vooral de zichtbaarheid vergroten. Het bedrijf zit nu al goed bij kas en zoekt dus niet direct extra kapitaal. De beursgang is een technische ingreep om een bredere groep beleggers te bereiken. De aandeelhouders, vooral boeren, krijgen zo een betere prijs voor hun aandelen.

Grootste aandeelhouder
De boer blijft via de 26 leden tellende ledenraad van de coöperatie als grootste aandeelhouder de baas. Er is sprake van 107 miljoen aandelen, met elk een waarde van 6,30 euro. De coöperatie en individuele leden samen hebben momenteel 66,3 procent van de zeggenschap. Een eis is dat dit aandeel boven de 20 procent blijft, zodat sprake blijft van een prioriteitsaandeel. Daarmee kunnen onwenselijke ontwikkelingen worden tegengehouden.

Rendement
Voor leden in geldnood komt de beursgang als geroepen. Ze gaan hun aandelen verkopen uit noodzaak. De melk- en varkensprijs is slecht en rekeningen moeten betaald worden. Wie dat niet hoeft, zal zijn aandelen voorlopig vasthouden. Er gloort een mooi rendement, terwijl spaargeld momenteel niets oplevert.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement