Volledig scherm
De in stukken gehakte 'Die Badende'. © St 3e Berkelcompagnie

Borculoërs ontzet over
vernielen 'Die Badende'

BORCULO - Uitgerekend op de dag dat elders aan de Berkel de introductie van een mannelijke evenknie van Die Badende wordt gevierd, oogt de Berkelkade in Borculo leeg. 

Onbekenden hebben in de voorgaande nacht het beeld van de corpulente vrouw in badpak van zijn standplaats getrapt of geslagen.

Welk motief aan de vernieling ten grondslag ligt, weet niemand. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

Een week genieten

'Afgelopen maandag hebben we de Badende in Borculo weer op haar sokkel geplaatst. Ze heeft een week kunnen genieten van de zon en de Berkel',  meldt Marja Schulenberg-v.d. Werf namens Stichting 3e Berkelcompagnie en Vereniging Vrienden van de 3e Berkelcompagnie. 

Losgeschroefd

'Helaas is ze afgelopen nacht totaal vernield. Ze is in diverse stukken gehakt, die door onze vrijwilligers uit het water zijn gevist. De plaat waarop ze op de sokkel is geplaatst, is losgeschroefd en op de aanlegsteiger even verderop gelegd. Er is dus doelbewust gewerkt!', aldus de verklaring.

Aangifte

Marja Schulenberg: 'We hopen van harte dat dat getuigen hierover iets kunnen vertellen of we op de één of andere manier met de dader(s) in contact kunnen komen, om te achterhalen wat de reden van deze vernielzucht is. Ook hopen we dat de schade kan worden verhaald.' 

Namens de beide organisaties is aangifte van de vernieling gedaan bij de politie.

In drie stukken

"Je kunt iets mooi vinden of niet, maar je blijft met je handen van zo'n kunstwerk af!", vindt een buurvrouw die haar hond uitlaat. "Vanmorgen lag het beeld in drie stukken in de Berkel. Eén arm hier", wijst ze naar een plek aan de centrumzijde van de washuisbrug. "De rest in twee stukken in het water."

Besmeurd

Die Badende stond op een dukdalf naast de vlonder waarop in- en uitgestapt kan worden bij vaarten op de Berkel. Het beeld was daar twee jaar geleden geplaatst. Vorig jaar werd het kunstwerk al eens besmeurd.

 In Vreden werd een versie van het beeld eerder vernield en in de rivier geduwd. Daar werd het beeld vervangen en kreeg het zaterdagmiddag gezelschap van een heer in zwembroek en eveneens een badmuts: Der Badende.

Volledig scherm
De lege sokkel is na het opruimen van de schade al wat rest van Die Badende, nadat het beeld in de voorgaande nacht in stukken is geslagen. © Peter Zandee