Volledig scherm
Bennie Jolink en zijn bandleden tijdens de onthulling van de Achterhoekse rockband in Hummelo. © ANP

Bronzen standbeeld van Normaal onthuld

HUMMELO - Voor Irma Manschot is deze Hemelvaartsdag bijzonder. De weduwe van de ruim vier jaar geleden overleden drummer van Normaal is prominent aanwezig bij de onthulling van het bronzen standbeeld van de boerenrockband in Hummelo.

,,Ik vind het mooi dat Jan nu vereeuwigd is’’, zegt de Doetinchemse. Met de emoties valt het eigenlijk wel mee. ,,Net schoot ik even vol, toen ik met de jongens op het podium zat. Het gaat eigenlijk best goed met me. Ik mis mijn maatje, maar ik heb een fantastische familie. Die sleept me er doorheen.’’

Bennie Jolink

Als de onthulling is geweest stappen Bennie Jolink, Ferdi Joly en Willem Terhorst het podium op voor een akoestisch setje. De drie mannen van het eerste uur vinden het niet gepast om met een andere drummer te spelen. ,,Wij missen hem nog steeds. Applaus voor Jan!’’, roept Hummeloër Jolink, als het nummer Ojadasawa heeft geklonken.

Parkeerplaats

Volledig scherm
De drie bandleden van het eerste uur op het podium. © Theo Kock

Nimmer in de geschiedenis van Hummelo is er zoveel volk op de been als op Hemelvaartsdag 2018. De onthulling van het beeld van de Erichemse kunstenares Lia Krol zorgt er voor dat er in de verre omgeving van het dorp geen parkeerplaats te vinden is. Duizenden fans komen af op het evenement.

De hoeveelheid pers op het dorpsplein is eveneens ongekend. Rolstoeler Raymond Huistede uit Rietmolen bij Neede mag als eregast dichtbij de onthulling zijn, maar ziet net als vrijwel alle andere belangstellenden niets. Hij probeert fotografen en cameramensen voor hem te bewegen om een stap opzij te doen, maar zijn verzoek is kansloos.

Cadeau van de fanclub

Van popgiganten als Harry Muskee (Cuby) en Herman Brood zijn eerder bronzen beelden vervaardigd, Normaal is de eerste Nederlandse band die op deze wijze wordt geëerd. Het is een cadeau van de fanclub van Normaal, het Anhangerschap. De Achterhoekse band stopte in december 2015, na een even succesvol als roerig bestaan van vier decennia.

Het beeld is gebaseerd op een foto van Hugo Jaartsveld, de in 1985 overleden huisfotograaf van Normaal. Hij kiekte de band in de jaren ’70 tijdens een bezoek aan de veemarkt in Doetinchem.

Volledig scherm
Bennie Jolink en zijn bandleden tijdens de onthulling van de Achterhoekse rockband in Hummelo. © ANP