Volledig scherm
Kunstenaar Anton ter Braak uit Noordijk bij zijn bronzen beeld van de 'Flying Bull', die deze week werd gestolen in Haaksbergen © Jan Houwers

Bronzen stier Anton ter Braak gestolen

HAAKSBERGEN/NOORDIJK - Het bronzen beeld 'Flying Bull' van de Noordijkse kunstenaar Anton ter Braak is deze week in Haaksbergen gestolen.

Bronsdieven hebben afgelopen week flink huisgehouden in Haaksbergen. Niet alleen het Trommelaartje bij basisschool De Weert, maar ook de Flying Bull van Anton ter Braak tegenover de Theo Scholteschool blijkt in de nacht van dinsdag op woensdag te zijn gestolen.
De Flying Bull (een ‘loshangende’ stier op een statief) werd in 2010 door de commissie Kunstaankopen geschonken aan de inwoners van De Pas, vanwege het 40-jarig bestaan van de Haaksbergse wijk. Het bronzen beeld werd op het grasveld op de hoek van de Evertsenstraat en Kortenaerstraat geplaatst. Kinderen van de hoogste groepen van de aan de overkant gelegen basisschool Theo Scholte adopteerden het kunstwerk.

Tussen dinsdagavond en woensdagochtend verdween het bronzen beeld van zijn sokkel. Net als het Trommelaartje aan de Bartokstraat is het kunstwerk afgezaagd door bronsdieven, vermoedelijk om het te laten omsmelten.
Kunstenaar Anton ter Braak is ontdaan na de diefstal van zijn Flying Bull. „Ik ben echt van mijn stuk”, vertelt de bronsgieter uit het bij Neede gelegen Noordijk. Het is de eerste keer dat een van zijn kunstwerken ten prooi valt aan dieven. „Ik heb er geen woorden voor. Het brons is maar een factor van het kunstwerk. Je stopt er ziel en zaligheid in en dat maakt dat het veel meer waard is. Omdat ik de mallen niet bewaar, is deze slechts in een oplage van drie verschenen.”
Ter Braak hoopt dat de dieven sporen hebben achtergelaten. „Misschien hebben omwonenden iets gehoord. Een bronzen beeld draai je niet zomaar even los.” Hij beseft dat het beeld mogelijk wordt omgesmolten. „Dit is een stuk anti-reclame. Waar is kunst in de openbare ruimte nog veilig?”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement