Buren rechtop in bed na schietpartij Winterswijk: ‘Ontzettend scherpe knallen’

VideoWINTERSWIJK - Bewoners van de Keizersdwarsweg in Winterswijk zaten afgelopen nacht rechtop in bed. Zij schrokken op van een schietpartij in hun straat, waarbij een agent gewond raakte. Ook twee anderen raakten gewond, vijf mannen zijn gearresteerd.

,,Het waren een paar ontzettend scherpe knallen, harder dan vuurwerk. Ik heb geen oog meer dichtgedaan’’, zegt een buurtbewoner zondagmorgen, staand bij het politielint in zijn straat.

Daar is even eerder een zogeheten Plaats Delict-unit (PD-unit) neergezet door de politie, voor het onderzoek ter plekke. Forensisch rechercheurs zijn er om sporen veilig te stellen na de schietpartij in de nacht ervoor.

,,Ik hoorde veel geknal boven, dacht dat het het slaan van deuren was. Maar toen ik vanmorgen de rolluiken opende zag ik ineens die politiewagen voor de deur’’, zegt de onderbuurvrouw, die uitkijkt op de PD-unit en agenten en rechercheurs af en aan ziet lopen. ,,Ja, ik zit eerste rang hier.’’

Agent geraakt

Volledig scherm
Politie bij de woning (rechtsboven) in de Keizersdwarsweg in Winterswijk, na de schietpartij waarbij een agent gewond raakte. © DG

De buurtbewoners zijn geschrokken van de kogels die in de nacht naar zondag door hun straat vlogen. Sommigen hebben tegen 01.30 uur drie of vier knallen gehoord, anderen spreken van vier of vijf schoten. Wie er allemaal gevuurd heeft, is niet duidelijk. Helder is in ieder geval dat een agent geraakt is. ,,Hij maakt het naar omstandigheden goed’’, zegt officier van dienst van de politie Erik Thomassen zondagmorgen. De agent is in het ziekenhuis behandeld en daarna weer naar huis gestuurd.

Ondertussen is de PD-unit afgezet met zwarte schermen, zodat de politie in alle rust kan werken in en om de duplexwoning, waar een nacht eerder aanvankelijk een vernieling werd gemeld. Agenten kwamen af op die melding en de boel escaleerde toen drie mannen in een zwarte Skoda Fabia terugkeerden en begonnen te schieten. Daarbij werd de agent geraakt.

Quote

De mannen werden met de handen omhoog uit het huis gehaald

Buurtbewoner

De auto ging er vandoor, na een klopjacht werd de wagen op de Rondweg-West gestopt, vlakbij de McDonald's. De drie inzittenden werden aangehouden, twee van hen waren gewond. Het ging om de bestuurder en één van de bijrijders. Die laatste was zo ernstig gewond, dat hij met een helikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht moest worden. De aard van de verwondingen en hoe die zijn ontstaan, is nog onduidelijk.

In de duplexwoning aan de Keizersdwarsweg zijn ’s nachts ook twee mannen gearresteerd. ,,Zij werden met de handen omhoog uit het huis gehaald’’, zo zag één van de buren. De politie heeft nog niet bekendgemaakt waarom deze twee mannen zijn gearresteerd en of het gaat om de bewoner(s).

Kogelhulzen

Officier van dienst Thomassen verwacht dat hij en zijn collega’s nog de hele zondag bezig zijn met onderzoek in Winterswijk. Volgens hem zijn er al een paar sporen gevonden. Welke dat zijn, daar kan hij in het kader van het onderzoek niets over kwijt. ,,Maar dat er kogelhulzen op straat liggen is denk ik wel helder, aangezien er geschoten is.’’

Of alleen vanuit de zwarte Skoda is geschoten, of dat de politie ook terug heeft gevuurd, is nog onbekend. Evenmin duidelijk is of de twee mannen die uit de woning zijn gehaald, ook hebben geschoten of anderszins wapens hebben gebruikt.

  1. Na drie jaar praten gaat eindelijk de aanleg van ‘uitdagende’ mtb-route in Achterhoek van start
    PREMIUM

    Na drie jaar praten gaat eindelijk de aanleg van ‘uitdagende’ mtb-route in Achterhoek van start

    BARCHEM/BORCULO - Na drie jaar van vooral praten gaat eind deze week dan daadwerkelijk de schop de grond in voor de aanleg van de vernieuwde mountainbike-route de Achterhoek. Komende vrijdag zullen vrijwilligers op de Kaleberg nabij Barchem de eerste werkzaamheden uitvoeren. Voorzitter Marcel Boereboom van de Stichting Mountainbike Achterhoek verwacht dat alles over drie jaar klaar zal moeten zijn.