Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Buren willen uitbreiding tankstation in Eibergen niet

EIBERGEN – Omwonenden maken bezwaar vanwege overlast tegen uitbreiding van benzinepomp bij autobedrijf Grooters aan de Hondevoort in Eibergen. Het tankstation dient het liefst verplaatst te worden naar buiten de bebouwde kom. Dat vinden twee buurtbewoners.

De twee omwonenden tekenen bezwaar aan tegen de door de gemeente Berkelland verleende vergunning die hogere geluidsnormen toestaat voor het tankstation achter het autobedrijf Grooters aan de Hondevoort. De benzinepomp kreeg afgelopen voorjaar een andere brandstofleverancier (Total in plaats van Texaco), werd een onbemande installatie en zou in het vervolg zeven dagen per week 24 uur geopend zijn. Dat laatste besluit is inmiddels teruggedraaid, na overleg met de buren: het tankstation is in gebruik van 06.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds.

De bezwaarmakers vinden dat zij recht hebben op een rustige woonomgeving. Genieten van hun eigen tuin of daar vrienden ontvangen wordt echter steeds moeilijker door de uitbreiding van Grooters’ benzinepomp. Dit veroorzaakt ernstige woonoverlast, tast het woongenot aan en kan ’s avonds, met name in de weekeinden, gevoelens van onveiligheid oproepen.

Ongekend hoge prijs

‘Wij hebben als omwonenden geen enkel belang bij de uitbreiding van het tankstation, maar wij ondervinden daarvan uitsluitend hinder’, stellen de twee buren in hun bezwaarschrift. ‘Wij vinden dat wij een ongekend hoge prijs moeten betalen voor de extra liters brandstof die autobedrijf Grooters of Total hoopt te verkopen’.

De omwonenden concluderen dat het rapport over de geluidshinder onvolledig is, omdat het in februari werd uitgevoerd. De overlast treedt vooral op bij mooi weer. Dan komen er veel meer, vaak lawaaierige motoren en arriveren er auto’s met open daken en ramen die hun geluidsinstallatie tijdens het tanken op maximaal niveau blijven afspelen. Deze toename van decibellen wordt dan in de weekeinden en ’s avonds door de buren als storend ervaren, omdat zij ook graag hun ramen willen openzetten of meer tijd willen doorbrengen in hun tuin of op hun terras.

Groot licht in kamer

Het stoort de bewoners verder dat de overlast door meer verlichting is toegenomen. Daar zorgt onder meer aan de Haaksbergsestraat / N18 een felverlicht Total-logo met prijsaanduidingen voor. ‘In het huis aan de Burgemeester Wilhelmweg 1 lijkt het daardoor alsof iemand van bovenaf het groot licht van zijn auto continu de kamer inschijnt’, aldus het bezwaarschrift.

Tijdens de opbouw van het vernieuwde tankstation werd ook de verlichting onder de overkapping van de brandstofpompen uitgeprobeerd. ‘Vier grote armaturen verspreidden daar toen zoveel licht dat het er uitzag alsof er een belangrijke interlandwedstrijd werd gespeeld’. Intussen is hier een verlichtingsdimmer geïnstalleerd.

De omwonenden vrezen dat hun woningen door de komst van het aangepaste tankstation beduidend minder waard zullen worden. ‘Het ongeoorloofd schade toebrengen aan andermans eigendom is een onrechtmatige daad. Als Grooters zijn plannen doorzet, zullen we hem daarvoor aansprakelijk stellen om de ontstane waardevermindering van de huizen te vergoeden. Wanneer de gemeente echter de plannen goedkeurt, zullen we de geleden schade op de gemeente moeten verhalen’, geven zij aan in hun bezwaarschrift.

De kwestie komt maandagavond 5 september in de commissie Bezwaarschriften van Berkelland. Die bijeenkomst begint om 19.00 uur in het Borculose raadhuis.