Volledig scherm
Buren aan de Prins Bernhardstraat in Borculo grijpen burendag aan voor een gezellig samenzijn. © Peter Zandee

Burendag verbindt - of niet - in Berkelland

BORCULO - Een ding is zeker: buurtgenoten hebben goed weer bij Burendag. Op tal van plekken is van tevoren een programma bedacht. Vaak ook met een 'plan B' voor als het slecht weer zou zijn. Maar het wordt overal de goedweervariant, óf toch helemaal niets...

In Noordijk hangt bij 't Haarhoes de vlag 'Wij vieren burendag / kom je ook?' er eenzaam bij. Van 9 tot 16 uur zou de jeu de boulesbaan onder handen worden genomen voor een renovatie, maar daar komt het duidelijk niet van. De baan blijft tot ver in de middag onaangeroerd.

Een zelfde verhaal aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Ongeveer op de provinciegrens met Overijssel is het idee opgeworpen om als buren samen de nieuwe N18 welkom te heten. Van 14 tot 22 uur is er voor uitgetrokken. Maar het is eenzaam  aan het doodlopende zijweggetje van de 'oude' Twenteroute.  De buurman die het dichtst op de nieuwe N18 woont, zit op een plastic stoel aan de rand van een maïsveld en bekijkt het veranderende landschap.

Volledig scherm
Koffiebekertjes van sponsor Douwe Egberts / Oranjefonds voor Burendag. © Peter Zandee

Speeltuin Noord

Levendiger gaat het eraan toe aan de Heer Rudolfstraat in Borculo. Daar hangt het Burendag-spandoek aan het hek bij Speeltuin Noord. Kinderen spelen er buiten, en kunnen  ook mee voor een ritje in een uit 1941 stammende open brandweerauto van het type Opel Blitz, bestuurd door een vrijwilliger van het Borculose Brandweermuseum.

Buurtbewoners treffen elkaar buiten aan de koffietafel. De koffie gaat er in kartonnen bekertjes van Oranjefonds / Douwe Egberts als sponsor van Burendag. Met een eventueel in te vullen naam voor buurman/buurvrouw '...'.  De landelijke Burendag-organisatie is gelukkig nog niet overgestapt op het genderneutraal 'buur'. 

Binnen werken vrijwilligers aan hapjes voor het vervolg van het programma, want het is de bedoeling de middag uit te laten lopen in een gezellige avond. 

Voorzitter Sybern Huizinga van de speeltuinvereniging ziet de burendag als een mooie gelegenheid de verbinding naar de wijk toe te versterken. "We hebben een gebouw dat gebruikers zoekt. De toegang is laagdrempelig en er kan veel meer dan dat er nu gebeurt. We zijn geen wijkvereniging, maar hebben wel een functie in de wijk. Een initiatief als het Repair Café zoals nu bij De Hoeksteen wordt gehouden, zou hier ook moeten kunnen. En meer voor de oudere jeugd. Game-avonden, filmavonden."

Een bezoeker oppert een atelier bloemschikken. De wijk is relatief veel vitale ouderen rijk, met eigen interesses en behoeften. Tegelijk is de buurt bezig te verjongen. "We krijgen weer meer jonge kinderen. Er is een goede samenwerking met kinderopvangorganisatie Partou, hiernaast. Zij maken ook gebruik van de speeltuin, via een eigen verbindingshek", wijst Huizinga.

Bij de speeltuinvereniging komt veel - zo niet alles - op vrijwilligers aan. Lid worden houdt niet op met de - lage - contributie; een nieuw lid wordt meteen gepolst voor de maaiploeg. In de nabije toekomst zal er zelfs meer te maaien zijn, want het zand rond de glijbaan en schommels wordt vervangen door gras, is de bedoeling. Ook al zal dat de noodzaak groter maken voor een obstakel om duidelijk te maken waar de gevarenzone in de baan voor en achter de schommel s is.

De Koppel

Ook in wijk De Koppel in het westen van Borculo, is Burendag aangegrepen voor activiteiten. Aan de Morsmanshof is een gezellige middag met sport en spel bedacht. Wijkgebouw De Koppel aan de Koningin Julianastraat heeft voor vandaag 'we fleuren en kleuren de wijk' op het programma. 

Om de hoek is ook aan de Prins Bernhardstraat Burendag uitgeroepen. Niet opgenomen in het 'officiële' programma, maar in plaats van het gesponsorde spandoek past B-U-R-E-N-D-A-G ook prima in koeienletters op 8 A4-tjes. Die zijn opgeplakt op de zijkant van het gehuurde kasteel-springkussen. 

De koffie van Burendag-sponsor Douwe Egberts is inmiddels op, maar ook Grolsch smaakt. Net als in wijk Noord, is ook hier de geuite levenswijsheid: met wat meer begrip en verdraagzaamheid valt prima samen te leven.

Volledig scherm
Bewoners van wijk Noord maken een ritje in een Opel Blitz-brandweerwagen van het Brandweermuseum. © Peter Zandee
  1. Hennie Kuiper inspecteert vernieuwde wielertocht Paaschbergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’
    PREMIUM

    Hennie Kuiper inspec­teert vernieuwde wieler­tocht Paasch­bergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’

    De kasseien van de klassieker Parijs-Roubaix staan menig wielrenner in het geheugen gegrift. De ruige ronde wordt niet voor niets de ‘Hel van het Noorden’ genoemd. Verandert de jaarlijkse tocht Paaschbergs Mooiste vanuit Lochem in de ‘Hel van de Achterhoek’, nu de route vooral over klinkerstroken gaat? ,,Wij willen de mannen inderdaad van de jongens scheiden.’’