Volledig scherm
Bus Arriva rijdt alternatieve route door Haaksbergen. © Peter Zandee

Bussen Twente-Achterhoek rijden om centrum Haaksbergen heen

NEEDE/EIBERGEN/BORCULO/HAAKSBERGEN - De Eibergsestraat in Haaksbergen gaat 'op de schop' en daarom rijden OV-streekbussen de komende maanden anders. In de praktijk wordt het centrum van Haaksbergen en daarmee ook het busstation 'overgeslagen'.

Maandagmorgen, de dag dat de omleidingen zouden ingaan, reden de bussen in eerste instantie nog 'normaal', maar sinds dinsdag volgen bussen van Arriva en Twents een alternatief parcours. Het gaat om de lijnen 73 en 74 van Arriva en 62 van Twents.

Vanuit de Achterhoek rijden bussen met Twentse bestemmingen bij de verkeerslichten vóór Haaksbergen linksaf de  Westsingel op. Via het Haaksbergse industrieterrein 't Vark wordt koers gezet naar de Kruislandstraat. De halte Twijnerstraat aan die straat is voor Haaksbergen-West voorlopig dé halte.

Via de oude N18 wordt verder gereden. De halte Veltmaat is de eerstvolgende op- en afstapplek richting Enschede.

Overstappers

Die praktijk lijkt problemen te veroorzaken voor 'overstappers'. Wel op het busstation aankomen blijven namelijk de bussen 97 (Goor), 59 (Hengelo) en 199 (Rekken). Voor reizigers die in Haaksbergen op een van die lijnen verder willen (of vice versa juist willen overstappen om richting Achterhoek verder te reizen) leveren het 'overgeslagen' deel van de route logistieke problemen op. Een kwartier stevig doorstappen in Haaksbergen of verder reizen naar Enschede en daar overstappen op een bus of trein naar Hengelo zijn daarbij opties.

Verbeteringen

Achterhoekse buschauffeurs hebben die problematiek aangekaart bij de Haaksbergse politiek, maar zijn intern teruggefloten: de OV-busbedrijven overleggen eerst nog over mogelijkheden intern de dienstverlening te verbeteren.

De situatie kan zich uitstrekken tot 2 juni. Dan zou de Eibergsestraat na de reconstructie weer in gebruik genomen kunnen worden voor ook de busverbindingen.

Meer info - maar bij praktijkproeven eerder vandaag nog  in alle gevallen meteen correct -  https://9292.nl/