Volledig scherm
Burgemeester Joost van Oostrum onthult eerste buurtpreventiebord in Borculo. © Robin Hilberink

Buurtpreventie rukt op in Berkelland

BORCULO - Dat het zo'n vlucht zou nemen, had Wilco Muns nooit verwacht. "Begin dit jaar nam ik in mijn woonwijk De Koppel het initiatief tot een buurtpreventieapp. Ik hoopte op 40 tot 100 deelnemers en dat we aan het eind van het jaar een behoorlijk netwerk zouden hebben. Maar al heel snel waren er 600 leden en dekten we de gehele stad. Waarschijnlijk zitten we eind dit jaar al op zo'n 1.000 gebruikers."

Borculo is niet de eerste plaats binnen de gemeente Berkelland met een dergelijk project, nagenoeg alle kernen kennen het al. Burgemeester Joost van Oostrum is daar blij mee. "Er bestaan tegenwoordig weliswaar van die moderne CSI-achtige opsporingstechnieken, maar de meeste misdrijven worden nog steeds opgelost dankzij tips. Daarbij gaat het wel om zo'n 90 procent van alle zaken. Zo'n preventie-app, maar ook een systeem als Burgernet, is dus heel belangrijk. Recent hebben we dankzij Burgernet al zaken opgelost: de reeks inbraken bij Eibergen, de vermiste man in Groenlo, een vermist kind. En toen onlangs in Ruurlo een busje met een buitenlands kenteken telkens rondjes reed, werd dat ook snel opgepikt."

112
Dergelijke verdachte zaken kunnen gemeld worden via 112. "Een duidelijk signalement en een goede omschrijving vergroten de pakkans. De politie is natuurlijk ook uit op succes. Na een dergelijke melding zetten ze er meteen extra gas op om snel te kunnen scoren."

Gemeente
Volgens Van Oostrum heeft de gemeente ruim anderhalf jaar geleden zelf nog geprobeerd een soortgelijk buurtpreventiesysteem op te zetten, maar kwam dat toen onvoldoende van de grond. Hij is dan ook blij dat het nu wel lukt en is deze vrijdag graag bereid het eerste attentiebord (in de Marktstraat) officieel te onthullen. Borculo telt sinds enkele dagen tien van dergelijke borden: twee in het centrum en de rest langs de rand van de stad. Want een flink deel van de inbraken wordt door mensen van buiten Borculo/de gemeente gepleegd.

Burgerinitiatief
Behalve het regelen van de borden heeft de gemeente weinig van doen met de buurtpreventieapp. Het is en blijft een burgerinitiatief. "Wel krijgen we alle medewerking van de gemeente en de politie", vertelt Muns. "Toen ik hier enkele maanden geleden mee begon, heb ik eerst contact gezocht met de wijkagent en hem gevraagd wat hij van het idee vond. De reacties waren louter positief. Tijdens informatieavonden over veiligheid in de wijk wordt er nu ook aandacht aan besteed. Verder hebben we via sociale media en mond-totmondreclame al veel bekendheid gekregen. In het begin had ik vrij veel werk aan de buurtpreventieapp, nu loopt het steeds beter."

Agentje spelen
Muns is niet bang dat burgers zelf voor politieagent gaan spelen en achter boeven aan gaan. "Dat is echt nog niet gebeurd. Wij hebben een signalerende en alarmerende functie. Als je iets concreets ziet zoals een inbraak, mishandeling of vernieling, dan meld je dat allereerst bij de politie. Die onderneemt actie. We weten dat de politie bij wijze van spreken liever negen keer voor niets uitrukt dan een zaak mist. Pas daarna geef je het door via de buurtpreventieapp." Het kan ook gaan om een vager incident, bijvoorbeeld een onbekende die zich langere tijd in de straat ophoudt of opvallend huizen fotografeert. Wie dat durft, kan in zo'n geval op de verdachte persoon afstappen en simpel vragen 'Kan ik u misschien helpen?' of 'Zoekt u iets?' "Iemand met kwade bedoelingen kan zich daardoor al laten afschrikken, omdat hij weet dat hij in de gaten wordt gehouden."

Sociale contacten
Volgens Wilco Muns is elders in het land reeds bewezen dat buurtpreventie helpt om misdrijven te voorkomen. Deelnemers ontwikkelen er snel een speciale antenne voor en zijn volgens hem de extra ogen en oren in een wijk. "Het is tevens goed voor de onderlinge contacten, je let immers wat meer op je eigen buurt en op andermans spullen. Dat kan gewoon tijdens dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld 's avonds tijdens het uitlaten van de hond. Er zijn wijken waar ze patrouilles houden, maar dat is bij ons niet aan de orde."

Dorpsroddels
De verschillende wijken in Borculo hebben hun eigen preventiegroep. Die groepen staan weer met elkaar in contact via een groepsbeheerder, want soms kan een zaak voor de gehele plaats of zelfs voor de regio van belang zijn. De groepsbeheerder ziet er ook op toe dat de buurtapp alleen gebruikt wordt voor het beoogde doel: het tegengaan van misdrijven. Voor sociale prietpraat en dorpsroddels is de app niet bedoeld, daarvoor bestaan andere kanalen.