Volledig scherm
Oldenkotte - Europarlementsleden/kandidaten Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde (wit jasje midden) en Henk Jan Ormel (3e van L) uit Hengelo (Gld) op campagnebezoek, met oa burgemeester van VredenBürgermeister Dr. Christoph Holtwisch 2e van links) en Rob Welten burg. van Haaksbergen (l) Haaksbergen erbij en lokale CDA’ers. © Cees Elzenga / hetoog.nl

CDA’ers op campagne ‘Met twee benen in Europa’

OLDENKOTTE/NEEDE - „Het grote Europa is altijd afhankelijk van het kleine Europa.” Burgemeester Rob Welten van Haaksbergen weet als Euregio-voorzitter als geen ander hoezeer ‘Europa’ juist in de grensregio’s leeft. Met nog tien dagen te gaan voor de Europese parlementsverkiezingen trapte het CDA af óp de grens in Oldenkotte.

Zittend Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde en EP-kandidaat Henk Jan Ormel uit Berkellands buurgemeente Bronckhorst waren er maandagmiddag bij, bij een werkbezoek van de christendemocraten in aanloop  naar de  Europese verkiezingen. In Nederland zijn die op donderdag 23 mei, in Duitsland drie dagen later. In Vreden wordt aan de verkiezingen ook een referendum over drie lokale ruimtelijke ordeningskwesties gekoppeld, zo meldde Vredens burgemeester Christoph Holtwisch op het ‘grenstreffen’ bij grenscafé Rotering. Waarbij de CDA-prominenten voor een symbolische foto ‘met twee benen in Europa’ stonden.

Opkomst

Mogelijk krijgen de verkiezingen in Vreden door het gelijktijdige referendum een hoger opkomstpercentage. Want ook onder de CDA/EVP (Europesche Volkspartij)-aanhang heerst zorg over het gebrek aan animo om  voor het Europees Parlement te stemmen. EP-lid Annie Schreijer-Pierik ‘vertaalde’ de recente steun voor het Forum voor Democratie vanuit de landbouw bij de provinciale verkiezingen alvast naar de situatie in het Europese Parlement. Die uitslag zal leiden tot versterking van de fractie van GUE, waarbij nu onder meer SP en Partij voor de Dieren zijn aangesloten.

Na Oldenkotte bezochten de CDA’ers ‘on tour’ nog de bedrijven KMG en TriOS in Neede, om  daar te horen over ‘Europa’ in de praktijk.