Volledig scherm
Asbest bij sloop stal. © Peter Zandee

CDA roept op tot renteloze lening
voor verwijderen asbestdaken

HAARLO - Het CDA wil een fonds van 1 miljoen euro voor renteloze leningen voor inwoners die asbesthoudende daken laten slopen. Dat meldt lijsttrekker Gerard Hilhorst uit het programma van zijn partij, tijdens de lijsttrekkersavond van landbouwkoepel LTO.

Heel erg Sinterklaas spelen hoeft het CDA daarvoor overigens niet: D66-lijsttrekker Han Boer  geeft aan dat de duurzaamheidslening die er al is, aangepast zou kunnen worden voor dit doel.

Zonnepanelen

Tijdens de LTO-avond rond verkiezingsthema's komt ook de verduurzaming van energieproductie- en verbruik aan de orde. Zonnepanelen in weilanden zijn geen taboe meer; plaatsing van grote windmolens zijn voor sommigen nog een brug te ver.  VVD-lijsttrekker Wim Klein Willink geeft aan dat in het kleinschalige Achterhoekse landschap geen plek zou zijn voor uitgestrekte zonneparken. Hij zou liever eerst schuurdaken volleggen.  

Dat ontlokt D66-collega Boer de reactie dat de gemeenteraad deze week heeft ingestemd met de beleidsnotitie waarin wordt uitgegaan van mogelijkheden voor 50 hectare aan zonnepanelen op velden, in Berkelland alleen.

Biomassa

Verdeeld zijn de partijen over de wenselijkheid van biogasraffinaderijen; GroenLinks-lijsttrekker Leo Morren stelt dat zijn partij iets aan het mestoverschot wil doen en niet zomaar onbeperkt biomassa wil verwerken.