Volledig scherm
De dealers verhandelden hun coke in Eibergen en Haaksbergen. © Carlo ter Ellen

Celstraf geëist tegen cokedealers uit Eibergen en Haaksbergen

ZUTPHEN/EIBERGEN - „Eibergen is een klein dorp en zit vol met drugsgebruikers.” Het zijn de woorden van Eibergenaar Mohamed F. (29) bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Zutphen. Hij staat er deze dinsdagmiddag terecht voor handel in cocaïne en lid zijn van een criminele organisatie. ‘Mo’ hoort een celstraf tegen zich eisen van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk.


‘Mo’ is volgens justitie de leider van een drugsbende die vanaf 2012 dealt in Eibergen en Haaksbergen. De bende wordt op 17 november 2015 opgerold door de politie, na observaties en taps en tips over het dealen op straat en in de horeca. Vijf verdachten worden opgepakt, waarvan er een na drie dagen vrij komt en een na zeventien dagen.

‘Mo’ komt vanuit het gevang in Zwolle zaal A binnen. Op de beklaagdenbank zitten nog twee bendeleden: Eibergenaar Maik S. (26 en gedetineerd in Leeuwarden) en Haaksbergenaar Orhan T. (32 en gedetineerd in Grave).

Bij Maik, ook ‘Ali’ genoemd, is een stroomstootwapen gevonden en 18,5 gram coke. Hij hoort een celstraf tegen zich eisen van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De eis tegen Orhan T. is 24 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk.

Rechtbankvoorzitter M. Gielissen ondervraagt Orhan als eerste. Hij geeft toe gedeald te hebben, maar slechts aan twee personen. De bestelde cocaïne - een gram heet vaak ‘een kratje’ - haalt hij naar eigen zeggen ‘uit het keukenkastje’ van de woning van Maik aan de Reuvekamp in Eibergen. Orhan: „Ik had een sleutel.”

Een gram coke kost bij Orhan 40 óf 50 euro. De rechtbankvoorzitter vindt dat wat vreemd. „Soms was het matsen, soms lag het aan de kwaliteit”, zegt Orhan.

Maik geeft toe aan zo’n dertig klanten te hebben verkocht. Net als Mo en Orhan vooral om te kunnen voorzien in eigen gebruik. Ze kopen meestal in Enschede en Apeldoorn in. Maik en Mo dealen in Eibergen en Orhan in Haaksbergen, zo stelt justitie en de drie gaan daar niet tegen in.

Van een criminele organisatie is volgens hen geen sprake. „Ik verkocht voor mezelf”, zegt Maik. Mo verklaart zelf zo’n twee tot drie gram per dag te hebben gebruikt. Hij ziet zichzelf niet als de big boss, zoals het OM hem bestempelt.

Aanklager Wiegant wijst op de verdeling van het werkgebied, het samen inkopen en de opslagplek aan de Reuvekamp. Wel degelijk een criminele organisatie, is zijn conclusie. „Ze zorgden voor veel overlast en hebben veel drugsverslavingen in stand gehouden. Maar ze zijn niet die keiharde, door de wol geverfde criminelen. Het zijn ook jonge jongens die met hun neus in de cocaïne zaten.”

De officier komt met ontnemingvorderingen: Orhan 6.200 euro, Mo 27.600 en Maik 28.000. Advocaat U. Unal van Mo vindt de eis veel te fors. En de claim moet van tafel, zo stelt hij.

Tegen de vierde verdachte, Murphy T. (26) uit Eibergen, die zeventien dagen in voorarrest zat, wordt een werkstraf van 120 uur geëist wegens medeplichtigheid. Hij geeft toe klanten te hebben geregeld voor de drie. Bij hem op zolder worden spullen voor een hennepkwekerij aangetroffen en onder de parketvloer een wapen, maar ‘daar weet hij niets van’.

Vonnis over twee weken.