Volledig scherm
Veel zit 'op slot' in Berkellands buitengebied sinds vernietigen nieuwe bestemmingsplan buitengebied © Peter Zandee

College Berkelland neemt geen enkel risico bij nieuw bestemmingsplan

BORCULO - Er komt een milieueffectrapportage (MER) over het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied Berkelland. Het college heeft deze week de uitgangspunten vastgesteld voor een onderzoek waarbij het ontwerp voor het nieuwe bestemmingsplan tegen het licht wordt gehouden.

Berkelland zit op de blaren sinds in 2014 de Raad van State het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied Berkelland afkeurde. 'BBB-gate', zoals de bestuurlijke blunder ging heten, heeft de gemeente al veel geld gekost, zoals bij nieuwe plannen die moeten worden gebaseerd op oude bestemmingsplannen. De gemeente mag voor zulke plannen geen leges in rekening brengen en loopt dus geld mis. Maar Berkellanders balen ook omdat achterhaalde spelregels weinig speelruimte laten voor moderne inzichten. In bepaalde opzichten zit het buitengebied momenteel 'op slot'.

Berkelland probeert juridische risico's rond het nieuwe bestemmingsplan zoveel mogelijk te vermijden, om te voorkomen dat het plan in een beroepszaak opnieuw wordt vernietigd. "De Natuurbeschermingswet is altijd leidend", benoemt wethouder Marijke van Haaren een van de uitgangspunten.

Berkelland laat bekijken of boerenbedrijven in het buitengebied kunnen uitbreiden op basis van 'ontwikkelruimte' in het kader van het PAS (Plan Aanpak Stikstof). Lastig daarbij is dat die stikstofregels nog zo jong zijn dat de Raad van State er nog geen juridische uitspraken over heeft gedaan.

De MER over het nieuwe bestemmingsplan wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Tauw. Dat werkt ook aan het voorontwerp-bestemmingsplan. In december wil Berkelland dat in de gemeenteraad bespreken, om het resultaat begin 2017 ter inzage te kunnen leggen.