Volledig scherm
Jelle Kleinhesselink uit Ruurlo. © frans nikkels

Coming-out na ‘Waka Waka’

RUURLO - Zeven weken lang dé zomerhit van zeven verschillende Berkellanders. In de vierde aflevering regisseur en producent Jelle Kleinhesselink (22) uit Ruurlo. 

Hij vond het moeilijk om te kiezen, maar uiteindelijk kwam hij er toch uit: Waka Waka (This Time for Africa) van Shakira is de ultieme zomerhit voor Jelle. Het was het nummer van de wereldkampioenschappen voetbal 2010 in Zuid-Afrika. In dat jaar was Jelle met zijn ouders, zus en oom en tante op vakantie in het Turkse Alanya. Het was de zomer tussen het einde van de basisschool en het begin van de middelbare school.

„Ik lag op het strand en op mijn mp3-speler luisterde ik naar Waka Waka”, zegt hij. „Net op dat moment kwam er een bloedmooie en gespierde blonde jongen voorbij lopen. Op dat moment drong het tot me door dat ik jongens leuker vond dan meisjes.”

Jelle heeft daarom een dubbel gevoel bij het nummer. „Het nummer hoort bij die vrolijke WK-zomer, waarin we uitgedost in oranje in de hotelzaal de voetbalwedstrijden bekeken. Maar het nummer hoort ook bij dat ongeruste en verwarrende gevoel voor mij: wat moet ik hier nu mee?”

Nederland strandde in de finale en met die mooie jongen die op het strand voorbij liep had Jelle nooit contact. Maar de onbekende, knappe voorbijganger was achteraf de katalysator voor het filmwerk waar de Ruurloër zich jaren later op stortte. In 2015 begon hij zijn eerste film:  Homo?! Boeit geen flikker!  Later gevolgd door Opgepast! Op dit moment is hij bezig met zijn volgende project. SAM, een film over ‘zelfliefde’. Jelle: „De aanpak bij deze film is heel anders dan bij de vorige twee. We betrekken jongeren nu echt bij het maken van de film, niet alleen als acteurs.”

Het is overigens niet zo dat Jelle die zomer in Turkije direct al uit de kast kwam. Dat was drie jaar later in 2013, zo’n twee jaar voor zijn eerste filmproject. Zijn zomerhit Waka Waka van Shakira blijft hij van tijd tot tijd tegenkomen. „WK-nummer of niet, voor mij is het toch wel mijn gaynummer. Als ik uitga in de gayhoreca, wat ik trouwens niet zo vaak doe, dan vraag ik het graag aan.”