Volledig scherm
Clemens Cornielje © ANP

Cornielje: 'Winterswijk moet eens kijken naar Aalten'

WINTERSWIJK - De Achterhoekse gemeenten moeten samenwerken en voor Winterswijk is een duidelijke kandidaat: Aalten. Die boodschap heeft Commissaris van de Koning Clemens Cornielje maandagavond in de raadszaal van Winterswijk achtergelaten.

De commissaris vertelt dat binnenkort ook in Aalten, als hij daar praat over de opvolger van de vertrekkende Bert Berghoef.

Gesprek
Cornielje was in Winterswijk om te praten over de opvolging van burgemeester Thijs van Beem. Een echt gesprek werd het niet – de Commissaris der Koning stelde de gemeenteraad enkele vragen, waar kort op werd geantwoord en vervolgens werd de profielschets ongewijzigd vastgesteld.

Veel ruimte
Volgens de gemeenteraad is de 'ideale burgemeester van Winterswijk' daadkrachtig, met natuurlijk gezag en bestuurlijke ervaring. Het moet een verbinder zijn met visie, ambitie, affiniteit met grensoverschrijdende samenwerking. Als het gaat om samenwerking mag die burgemeester 'uit eigen beweging in actie komen'. Cornielje wees erop dat er dan „heel veel ruimte is om initiatieven te nemen. Het kan niet zo zijn dat hij dan later teruggefloten wordt.”

Aalten?
De CdK vroeg de gemeenteraad ook of Winterswijk wel groot genoeg is om ambtelijk alles aan te kunnen. „Is wel eens overwogen om ambtelijke samenwerking te zoeken? Winterswijk past wel bij Aalten, is die ruimte er?” De commissaris had moeite met algemene opmerkingen in de profielschets. „Een verbinder: dat moet iedere burgemeester zijn. Kennis van de Duitse taal een pre? Dat is een must, zou ik zeggen. Dat mag je best wat scherper aanzetten.”

Eén woord
Tot slot vroeg Cornielje één woord uit de profielschets te kiezen, het woord waarin elke fractie zich herkent. SP: verbinder. VVD: onderhandelingsvaardig. CDA: natuurlijk gezag. D66: natuurlijk gezag. PvdA: verbinder. Winterswijks Belang: daadkrachtig.