Volledig scherm
Sociale dienst SDOA lanceerde vorige week al een app: ‘SDOA werkt', voor werkzoekenden. D66 in Berkelland zet nu vraagtekens bij een ander app-project van de dienst. © Peter Zandee

D66 zet vraagtekens bij 4,2 ton
voor ‘meedoen-app’ SDOA

BORCULO - De D66-fractie in de Berkellandse gemeenteraad zet vraagtekens bij de aanbesteding van een webapplicatie voor een ‘meedoenarrangement’ van sociale dienst SDOA. Het gaat om 4,2 ton - exclusief btw - voor een contractperiode van 3 jaar. Alleen heeft de gemeenteraad - in ieder geval die van Berkelland - nog helemaal geen ‘ja’ gezegd tegen het meedoenarrangement zelf.

De eventuele start en inhoud van het arrangement worden nog inhoudelijk met de gemeenteraad besproken, heeft wethouder Marijke van Haaren (sociaal domein) laten weten. Daarom vindt de D66-fractie het vreemd de aanbesteding als feit tegen te komen in de bestuursreportage van de gezamenlijke regionale sociale dienst zoals die eerder deze maand in de raadscommissie 'sociaal’ op de agenda stond. 

Niet openbaar

De verklaring dat de app hoort bij een besluit van het dagelijks bestuur van de sociale dienst van 20 december, is iets waar de partij nu meer van wil weten. Alleen krijgt de raadsfractie de stukken van de SDOA-bestuursvergadering niet, omdat de vergadering niet openbaar was. Bovendien zou de zaak van de app voor de eerstvolgende dagelijks bestuurvergadering opnieuw op de agenda worden gezet.

Via het middel van 'schriftelijke vragen’ wil D66-raadslid Jacqueline Bussink nu van het college weten hoe het zit: hoe kan het dat het college refereert aan besluiten in een besloten overleg? Bussink verzoekt de stukken alsnog openbaar te maken. Verder wil D66 opheldering over het wel of niet beslist hebben op 20 december over de app voor het programma waarover nog niet beslist is of het er komt.

Internet?

De democraten hebben sowieso twijfel over hoe geschikt het middel van een app is voor de doelgroep die erdoor optimaler zou moeten kunnen meedoen in de maatschappij. ‘Het gaat om vertrouwelijke gegevens van onze inwoners en de vraag is tevens of de groep die het betreft wel over internet en apparatuur kan beschikken', aldus Bussink.

De app voor het ‘meedoenarrangement’ staat los van een app die de SDOA vorige week lanceerde, bedoeld voor werkzoekenden.