Volledig scherm
© Jan Houwers

Dader helpt mee aan herstel kunstwerk Borculo

BORCULO - De man die verantwoordelijk is voor de vernieling van ‘Die Badende’ heeft eigenhandig meegeholpen met de restauratie. Het kunstwerk van de corpulente vrouw in badpak van de Duitse kunstenaar Winfried Nimphius werd in april vernield en stond aan de oevers van De Berkel.

Afgelopen week is hard gewerkt aan het herstel van de Borculose Badende. Volgens de stichting 3e Berkelcompagnie heeft dader Martin actief meegewerkt. „Hopelijk is dit een voorbeeld voor anderen en bedenken ze zich voordat ze tot vernieling overgaan”, aldus de stichting. ‘Die Badende’ wordt nog niet teruggeplaatst. De materialen zijn nog niet voldoende gedroogd, waardoor gewacht wordt tot volgend voorjaar om de vrouw in badpak  terug te zetten.

Volledig scherm
Het in Borculo vernielde kunstwerk Die Badende. © St 3e Berkelcompagnie

In tweeën gehakt

Het kunstwerk gaat deze periode in de winterstalling, om niet onderhevig te zijn aan alle weersinvloeden. In het voorjaar zal de vrouw in badpak weer teruggeplaatst worden. ‘Die Badende’ werd dit voorjaar van zijn standplaats afgetrapt en in tweeën gehakt. De plaat waarop de sokkel was geplaatst, was losgeschroefd en op de aanlegsteiger even verderop gelegd. Kort daarna wist de politie een verdachte in de kraag te vatten.

Samen met vernieler

Al snel ontstond het idee om samen met de vernieler het kunstwerk te herstellen. Dat gebeurde in DiSoCo, de workshopplaats in Coesfeld. Volgens kunstenaar Nimphius was het bijzonder om samen met de jongen de reparatie ter hand te nemen. Het was, aldus Nimphius, niet vanzelfsprekend dat hij zou meewerken. Marja Schulenberg, bestuurslid van de 3e Berkelcompagnie’, vond het een goede zaak dat ‘Die Badende’ op deze manier in ere kon worden hersteld.