Volledig scherm
Daniël Abraham Gebru met zijn gouden plak voor het digibord in ISK-school De Steege in Eibergen. © Foto Peter Zandee

Daniël Abraham Gebru op De Steege in Eibergen: 'Kies wat je leuk vindt'

EIBERGEN - Eritreër Daniël Abraham Gebru is een held voor de minderjarige vreemdelingen op ISK-school De Steege. Op de Eibergse dependance van het Winterswijkse Gerrit Komrij College (ISK, Internationale Schakelklassen) wordt de wielrenner deze donderdagmiddag met applaus ontvangen.

Dat applaus klinkt opnieuw spontaan als de sporter zijn legendarische zege van een paar weken geleden nog eens op het digibord laat zien. De Oekraïner Yehor Dementyev en de Australiër Alistair Donohoe sprinten Gebru in de race om het goud voorbij, maar komen in elkaars stuur terecht en storten op de baan. Daniël Abraham Gebru passeert de finish en scoort goud. Donohoe passeert de finishlijn weliswaar voor hem, lopend, maar zonder fiets en wordt gediskwalificeerd.

Gebru: "Die andere twee zijn betere sprinters, maar alles is mogelijk in het leven. Als ik daar niet op die plaats was geweest, had ik niet kunnen finishen."

Goede raad
De sporter, die voor Nederland uitkwam bij de Paralympics op uitnodiging van de KNWU, overlaadt de ISK-leerlingen met goede raad. Naar schatting 80 procent van de ruim 90 leerlingen op ISK-school De Steege komt uit Eritrea, net als Gebru. Met het verschil dat de meeste leerlingen nog maar kort in Nederland zijn, Gebru sinds 2000. Daarom wordt Gebru's speech ook vertaald in het Arabisch en Tikrinya, de talen van Eritrea.

Handicap
De sporter raakte in zijn peuterjaren door een foute behandeling gehandicapt aan zijn rechteronderbeen. Het weerhield hem er niet van op de fiets te stappen. Eritreërs zijn gek op wielersport. Eenmaal in Nederland gaat Gebru na zeven jaar wachten op uitsluitsel over zijn asielaanvraag aan het werk. Hij koopt eerst een stadsfiets, daarna een mountainbike en stapt uiteindelijk opnieuw op de racefiets. In Eritrea was hij ooit jeugdkampioen.

Kiezen
Hij werkt daarnaast als kok. "Acht uur werken, drie à vier uur sporten op een dag. Je moet iets kiezen in het leven. In Nederland is er eigenlijk te veel keus. Maar doe iets! Je kunt in Nederland werken en sporten of iets anders dat je leuk vindt combineren. Kies iets. Blijf niet hangen achter WhatsApp en Facebook!", tipt hij.

"Trouwens, wij Eritreërs zijn geboren op hoogte. Wil je goedkoop sporten: ga dan rennen. Daar heb je alleen schoenen voor nodig. Misschien heb je het in je om de snelste marathonloper van Nederland te worden." Hij tovert na zijn goude plak ook zijn koninklijke onderscheiding tevoorschijn. "En doe je iets voor Nederland, dan respecteert Nederland en de Nederlanders jou!"

Sociale mores
De wielrenner kent de sociale mores van de jonge asielzoekers. Veel gevluchte Eritreërs maken geld over naar familie. In veel gevallen wordt die vanwege de vertrokken familieleden onder druk gezet door overheidsfunctionarissen. "Ik heb ook tien jaar geld gestuurd naar mijn moeder", vertelt hij. "Maar dat verandert niets. Kijk liever vooruit in Nederland. Kijk niet terug. Geloof in jezelf. Jullie hebben al stappen gezet. Denk aan een paar maanden of een jaar geleden. Jullie zijn de zee overgestoken. Nu gaat het om jullie toekomst."

Tegenwoordig houdt Daniël Abraham Gebru (31) zich behalve met wielrennen bezig met begeleiding van jonge vluchtelingen.