De bevrijding van Neede op 1 april 1945. Inwoners heten de Engelse bevrijders welkom aan het begin van de Borculoseweg. @ Historische Kring Neede
Volledig scherm
De bevrijding van Neede op 1 april 1945. Inwoners heten de Engelse bevrijders welkom aan het begin van de Borculoseweg. @ Historische Kring Neede © Historische Kring Neede

Dat kan nog wel in coronatijd: fietsen of wandelen langs oorlogshistorie in Neede

NEEDE - De coronamaatregelen zetten een streep door de meeste herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid. In Neede is het vanaf volgende week nog wel mogelijk om op eigen gelegenheid te fietsen of wandelen langs plaatsen waar tijdens de oorlog opmerkelijke zaken zijn gebeurd. 

Het 4 en 5 mei comité Neede heeft een twintig kilometer lange fietsroute uitgezet door Neede, Noordijk, Lochuizen en Rietmolen. Op twintig locaties langs de route worden begin volgende week borden geplaatst met historische foto’s en uitleg over wat zich in de omgeving heeft afgespeeld. 

Daarnaast zijn er twee wandelroutes van 6 en 10 kilometer door het dorp. Alle routes voeren langs het oorlogsmonument op de Needse Berg en het monument voor de gesneuvelde Britse militair Edward Foster aan de Höfteweg.

Geen grote groepen

„Dit is een manier waarop mensen toch nog iets kunnen zien van de oorlog en de bevrijding”, zegt secretaris Dinant Rohaan van het 4 en 5 mei comité. „Iedereen kan dit op zijn eigen wijze invullen.” Hij benadrukt dat mensen niet in grote groepen op pad moeten gaan en bij infoborden op gepaste afstand tot anderen moeten letten. „Dat blijft je eigen verantwoordelijkheid.”  

De routeboekjes voor de fiets- en de wandelroutes zijn vanaf woensdag 1 april te koop bij Streekwinkel ‘In den Vlearmoes’ aan de Oudestraat 45. Die dag is het 75 jaar geleden dat Neede is bevrijd.