Volledig scherm
De varkens zijn vanochtend geruimd in Winterswijk © theo kock persfotografie

De 900 Winterswijkse varkens zijn gestikt in de schuur

WINTERSWIJK - De ruim 900 dode varkens in Winterswijk zijn vannacht gestikt, vanwege een mogelijke stroomstoring. Dat bevestigt een goed ingevoerde bron uit het onderzoeksteam. Dit wordt ook bevestigd door een buurtbewoner die de eigenaar heeft gesproken. De NVWA kan er nu nog geen mededelingen over doen.

De politie en de NWVA vonden vanochtend in Winterswijk verschillende stapels met dode varkens. Uit het eerste onderzoek bleek dat er nog geen sprake was van verwijtbaar gedrag en er mogelijk geen strafbare feiten zijn gepleegd. 

Probleem met de stroomvoorziening

De boer woont in het buitengebied van Vragender en heeft verschillende boerderijen met varkens en koeien. In het Winterswijkse Meddo bestaat zijn erf uit een stallencomplex zonder woongedeelte.

Hij houdt hier in totaal 6.000 - 7.000 varkens. In één van de stallen is er vannacht vermoedelijk een probleem ontstaan bij de stroomvoorziening en daardoor is de luchtventilatie gestopt, vertelt de buurtbewoner. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Bij de overige stallen is er niets aan de hand geweest. 

De eigenaar wil geen reactie geven: ,,Het is al erg genoeg.’’ 

De 900 varkens zouden vrijdag naar de slacht worden gebracht, vertelt de buurtbewoner.