Volledig scherm
De Kluntjespot in Haarlo. © Jan Houwers

De Kluntjespot, uniek kerkje in Haarlo, voor een euro verkocht

HAARLO - De hervormde gemeente Haarlo en Waterhoek blijft hoofdgebruiker, ondanks de verkoop van het markante kerkje aan de dorpsrand.


Bij de aanwezige vaste kerkgangers aan de Wolinkweg heersten zaterdagmorgen gemengde gevoelens. „Zo’n overdracht na 157 jaar stemt je ook triest”, verwoordde voorzitter Carla van Welzenis van de hervormde kerkenraad de dubbele emoties tijdens de officiële bijeenkomst waar de verkoopakte passeerde. „Je geeft een gebouw uit handen waar ontzettend veel gebeurd is. Mensen zijn er gedoopt en getrouwd, en begraven vanuit deze kerk. Het was bovendien het laatste bezit van onze kerk. Toch is er tevens opluchting. Een grotere stichting neemt nu de verantwoordelijkheid voor het beheer en het onderhoud van het markante gebouw over. Daardoor valt een last van onze ruggen, want onze financiën waren niet langer toereikend. We blijven als hervormde gemeente hoofdgebruiker, en dus houden we allemaal hetzelfde goede gevoel als we na deze dag De Kluntjespot binnenkomen.”

De Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), die de kerk voor het symbolische bedrag van één euro overneemt, spant zich al ruim veertig jaar in om religieus erfgoed en kerken binnen de provincie<NO> te behouden. Dat gebeurt op drie manieren: door het publiek ervoor te interesseren, te helpen bij restauratie en onderhoud en in bijzondere gevallen kerken over te nemen. Inmiddels heeft de SOGK twaalf kerken (Batenburg, Buren, Drempt, Etten, Groenlo, Haarlo, Hoog-Keppel, Kerk-Avezaath, Kranenburg, Leur, Rijswijk en Steenderen), één synagoge (Zutphen), één kapel (Bronkhorst) en drie kerktorens (Hengelo Gld., Hummelo en Vorden) in bezit.

Met de Haarlose kerkenraad werd door de SOGK bijna een jaar intensief overlegd. „Het is altijd een heel heftig moment wanneer de oorspronkelijke eigenaar wijkt voor een andere”, stelde voorzitter Annelies van der Kolk van de SOGK zaterdag vast. „Vooral omdat een kerk als een waardevol bezit geldt. Vaak is het een monument, zoals hier in Haarlo, en dat maakt het nog meer beeldbepalend voor een stad of een dorp. Een kerk is van oudsher een plaats van ontmoeting en daarom ondersteunen we ook, dat er straks in De Kluntjespot een breed scala aan activiteiten georganiseerd wordt.”

Daarvoor is zaterdag een speciale plaatselijke commissie in het leven geroepen. Als voorzitter fungeert Henk Leever. „Het is zo’n gezellig kerkje”, sloot hij het treffen met een wervingspraatje <NO>af. „En wist u dat u ook De Kluntjespot gewoon kunt huren? Voor een kerkelijk of burgerlijk huwelijk, maar ook voor andere bij de kerk passende activiteiten. Zo is er zaterdag 14 november een avond waarop muziek van de joodse klezmerband Di Mechaje gecombineerd wordt met een expositie van twee kunstenaars, Ap Dekkers en Ida Roekevisch. Wij zullen hier zeker nog veel meer gaan organiseren, daar kunt u van op aan.”