Volledig scherm
Gerhard Bos (CDA) overhandigt Femia Siero (ECAL) het CDA-programma in de streektaal. © PR CDA Gelderland

‘De leu bunt het cement van de samenlaeving':
CDA-programma in 't Nedersaksisch

BORCULO/DOETINCHEM - Een campagneteam van het CDA Gelderland presenteerde maandag bij Erfgoedcentrum Achterhoek/Liemers  (ECAL) de politieke goede voornemens van de partij in het Nedersaksisch. ‘Met mekare veur een baeter Gelderland!', is daarbij het motto.

Lijsttrekker Gerhard Bos: “Het Nedersaksisch is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Als CDA willen we dat koesteren. We zijn dan ook blij dat afgelopen jaar het Nedersaksisch eindelijk is erkend als taal.”

Het CDA presenteerde het programma bij het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers in Doetinchem, dat voor de vertaling naar het Nedersaksisch tekende.  Kandidaat-Statenlid en Aaltenaar Arjan Tolkamp las de belangrijkste standpunten  voor. Door het verkiezingsprogramma te laten vertalen hoopt het CDA haar standpunten zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle doelgroepen. Vrijdag werd al een variant van het programma in braille gepresenteerd.

Facebook

Via de Facebookpagina van het CDA Gelderland werd een deel van het programma in de streektaal al wereldkundig gemaakt: 

‘Weerden en normen hebt bi-j ‘t CDA altied ne belangrieke plaatse. Oetgangspunt van dit verkiezingsprogramma is dat ‘t CDA wil dat de provincie naost de inwonners, ondernemmers en de maatschappeleke organisaties geet staon. Wi-j wilt neet alles in beton geten. Disse tied, vol met ni-je trends en onverwachtse ontwikkelingen, vrög umme ruumte, zoda’w in könt spöllen op actuele ontwikkelingen. Daorbi-j neuge wi-j iederene oet umme met te praoten. Umme zelf met initiatieven te kommen en umme te reageren op ontwikkelingen dee-t de provincie in gang hef ezat. (...) Het CDA warkt samen met anderen an een mooier, baeter en veileger Gelderland. Gelderland is ne unieke provincie met verschillende regio’s en net zo verschillende inwonners, in broezende staeden en vitale darpen met elks eur eigen authenciteit en identiteit. Bi-j uns steet de mens centraal. De leu bunt het cement van de samenlaeving, zonder eur steet alles stille, met mekare maakt ze Gelderland.’