Neede hessenboerderij De Meijer in openbare verkoop.
Volledig scherm
Neede hessenboerderij De Meijer in openbare verkoop. © Peter Zandee

De Meijer in Neede verkocht; monument wordt zorg- en cultuurboerderij

NEEDE - De monumentale hessenboerderij De Meijer in Neede is verkocht. De voormalige bibliotheek aan de Meijersweg wordt een zorg- en cultuurboerderij met dagbesteding voor volwassenen.

De gemeente Berkelland verkoopt de monumentale boerderij De Meijer aan Erelja BV, het bedrijf achter zorgboerderij D'n Aoverstep in Lochuizen. Dat heeft het college van B en W deze week besloten. „De Meijer behoudt daarmee de maatschappelijke functie”, aldus wethouder Anjo Bosman, die blij is met de verkoop.

Na het vertrek van de bibliotheek uit De Meijer naar het centrum staat de karakteristieke boerderij al geruime tijd leeg. Een eerdere poging om de hoeve via een bidbookprocedure te verkopen strandde. Er werd toen geen enkel bod uitgebracht.

Dagbesteding

Boerderij De Meijer gaat nu voor 50.000 euro over naar Erelja BV. De koper wil in De Meijer een dagbesteding voor volwassenen en initiatieven op gebied van kunst en cultuur onderbrengen. 

Op verzoek van de selectiecommissie zijn er nadere afspraken gemaakt voor de maatschappelijke invulling door verenigingen en stichtingen. De koper is daarvoor een aantal intentieovereenkomsten aangegaan met Needse maatschappelijke organisaties. Ook is er een verplichting om het pand bij voorgenomen verkoop eerst aan de gemeente Berkelland aan te bieden tegen taxatiewaarde.

Positieve impuls

Bosman: „Het plan voor de Meijer draagt bij aan het behoud van het rijksmonument, nu en in de toekomst. De openstelling voor initiatieven op het gebied van kunst en cultuur benadrukt het openbare karakter van de Meijer en biedt de gemeenschap een mogelijkheid om activiteiten te organiseren.”