Volledig scherm
Surivalatleet Pascal Bleumink uit Groenlo in actie tijdens de surviva. Foto Frans Nikkels

‘De perfecte race lopen; dat is de uitdaging’

NEEDE – Hier worden grenzen verlegd, hier wordt een aanslag gepleegd op lichaam en geest; de survivalrun als ultieme uitputtingsslag voor de geboren bikkels.

Laat een Needs groepje fanatici daar nou een gewoonte van hebben gemaakt door iedere zondag met een man of tien, twaalf door het buitengebied te raggen. Ze draaien op deze zondagmorgen hun hand niet om voor de 12 kilometer van de Survival Neede. En ze hebben een kampioen in hun midden: Ronny Wantia komt als winnaar over de meet van het RUC-klassement, één niveautje lager dan de TSC (Top Survival Circuit).

Blijft de vraag wat de uitdaging is om op zondag na de kerk door het de beek te waden, een onwillige boomstam vol knoesten doormidden te hakken, heel veel te moeten hardlopen en ook nog verplicht als een aap in de touwen te klimmen. Doe je dat niet, word je armbandje opgeëist en kun je een klassering vergeten. ,,De uitdaging is en blijft om die perfecte race te lopen”, legt Rob Dimmendaal van de zondagmorgen survivalgroep uit. ,,Voor de survival is conditie en kracht nodig. Je kunt over de meet komen en er conditioneel helemaal doorheen zitten, maar nog wel de kracht bezitten om in een apenhangetje te klimmen. Omgekeerd kan ook. In beide gevallen is het niet de perfecte race.”

Meer in De Twentsche Courant Tubantia, editie Achterhoek, van maandag 24 oktober.

Volledig scherm
Surivalatleet klimmend in de netten. Foto Frans Nikkels
Volledig scherm
Survivalatleten tijdens het onderdeel houthakken. Foto Frans Nikkels
Volledig scherm
Surivalatlete dropt na afloop van het onderdeel houthakken de restanten van haar boomstam op de hoop tijdens de Needse survival. Foto Frans Nikkels
Volledig scherm
Houthakkende survivalatleten in actie. Foto Frans Nikkels