Volledig scherm
Nory te Brake (links) en Bregje Lankveld hijsen de regenboogvlag. © Theo Kock

De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.

Die vlag markeert het moment dat op het Marianum ook een GSA Netwerk van start is gegaan. Die afkorting staat voor Gender en Sexuality Alliance. Dat netwerk staat voor leerlingen die anders geaard zijn en die zich niet schamen om daarvoor uit te komen. In Groenlo zijn dat Nory te Brake (17 jaar, 6VWO), Twan Roos (15 jaar, 4Havo) en Bregje Lankveld (15 jaar, 4VWO).

19 leerlingen

En nog een heel stel anderen. ,,Wij zijn inmiddels met negentien leerlingen”, zegt Nory. ,,En ook een paar docenten.” Waar ze vooral van af willen is dat ze anders worden bekeken, zegt Twan. Hij weet al sinds zijn tiende dat hij de voorkeur geeft aan jongens.

Volledig scherm
Nory te Brake, Twan Roos, Bregje Lankveld en docente Lieveke Brücker: ,,Ze accepteren het wel, maar ze begrijpen het niet.” © dG

Paarse Vrijdag gaat niet alleen over homo’s en lesbiennes, maar over iedereen die zich niet in zo’n hokje voelt passen. Of je nou van mannen of vrouwen houdt, van allebei of van helemaal niks, of je alleen wilt blijven of verliefd wordt op meerdere personen tegelijk. Het drietal is niet bang (meer) om naar buiten te treden. Dat doen ze door deze Paarse Vrijdag op hun school te organiseren, maar ook door het komende schooljaar klassen rond te gaan om uit te leggen wat ze beogen.

Niet bang zijn

Op die manier laten ze leeftijdsgenoten zien dat die niet bang hoeven te zijn om voor hun geaardheid uit te komen. Dat ze niet alleen zijn. Niet in ieders omgeving wordt een andere geaardheid (meteen) geaccepteerd. Of wordt er open over gesproken. Die ervaring heeft het drietal zelf ook. Nory vat het samen: ,,Ze accepteren het wel, maar ze begrijpen het niet.” Bregje: ,,Het mag wel, maar we praten er verder niet over.”

Lastig onderwerp

Ze snappen ook wel dat het een lastig onderwerp is. Nory: ,,Ik snap het zelf ook nog niet helemaal, ik ben er al twee jaar mee bezig. Mijn vriendinnen weten het allemaal wel.” Dat hoopt Twan ook, dat hij wordt aangesproken. ,,Je zoekt mensen die het begrijpen. We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen.” Nory: ,,Mensen mogen zeggen wat ze willen, ik ga toch niet veranderen. Niet iedereen is hetzelfde. Dat zou ook heel saai zijn.”