Volledig scherm
Binnen het Leo-Gesticht, tot de jaren tachtig gevestigd aan de Wessel van Eyllaan in Borculo, zijn 31 gevallen van misbruik bekend. foto HisVeBo

Dertig keer misbruik in Leo-Gesticht

Volg @tctachterhoek op twitter BORCULO - Er zijn zeker 31 afzonderlijke gevallen bekend van seksueel misbruik op de voormalige Leo-Stichting en de bijbehorende tuinbouwschool.

Dat blijkt uit het meer dan achthonderd pagina’s tellende rapport van de commissie Deetman. Een onderzoek dat in opdracht van de rooms-katholieke kerk is uitgevoerd. Op de acht vestigingen van de fraters van Utrecht neemt de Leo-Stichting de helft van alle cases (in totaal 62) van seksueel misbruik voor zijn rekening.

Verwonderlijk noemt de onderzoekscommissie het niet dat juist de Leo-Stichting er qua klachten tussenuit springt. ‘Juist hier was de machtsverhouding tussen ‘opvoeders’ en jongens zeer ongelijk en de kans op problemen van de kant van de ouders veel kleiner.’

Op het terrein stond tussen 1908 en 1982 een internaat met daaraan verbonden lagere school en vakopleidingen voor zes- tot achttienjarige jongens. In eerste instantie was het internaat bestemd voor verwaarloosde kinderen, maar later leefden in de instelling vooral jongens met opvoedkundige problemen of die door de kinderbescherming en jeugdzorg waren geplaatst.

Lees het hele artikel in de TC Tubantia editie Achterhoek van zaterdag

  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.