Volledig scherm
Initiatiefnemers Hof van Moeder Aarde © Jan Ruland van den Brink

Deze hippies slapen in een Mongoolse tent in Neede

NEEDE— Sinds een paar weken slaapt een woongemeenschap in een yurt in Neede.

De initiatiefnemers van stichting Hof van Moeder Aarde zijn sinds een paar weken neergestreken in het groen rond Neede. Een Mongoolse nomadentent staat naast een tiny house op het achterste grasveldje van camping D'n Eversman. Over een paar maanden hopen ze er permanent te wonen en yurts voor tijdelijke verhuur aan te bieden. Hun komst maakt de tongen in de omgeving los.

Verbondenheid
"We willen mensen niets opdringen, maar we kunnen hier laten zien dat je anders in het leven kunt staan", zegt Arjan Verschuur (47). "Via de digitale snelweg kun je overal naartoe, maar het echte contact zijn we kwijtgeraakt. De verbondenheid. Daarom willen we samen gaan wonen. Zodat we er voor elkaar zijn als dat nodig is."

Levensfilosofie
"Eigenlijk is het heel eenvoudig", zegt Verschuur. "We menen dat niemand de grond bezit, maar dat we beheerders zijn en er heel zuinig op moeten zijn. Uiteindelijk willen we ook zoveel mogelijk in onze energie kunnen voorzien en alleen duurzame materialen gebruiken."

Reactie omgeving
Op internet wordt de groep een sekte genoemd, of worden de leden met hippies vergeleken. Harm Koopmans (50) kan er wel om lachen. "Die vergelijking met hippies spreekt me nog het meeste aan. Tenminste, als daarmee de beleving in de jaren 60 wordt bedoeld dat je geen luxe nodig hebt om gelukkig te zijn en dat je zuinig moet zijn op de aarde."