Volledig scherm
Het seniorencomplex De Waaier aan de Zwaluwstraat in Neede. © Archief

'Die kapotte lift in De Waaier is voor ons ook oervervelend'

NEEDE - De enige lift in het Needse seniorencomplex De Waaier die sinds afgelopen woensdag defect is, wordt woensdag gerepareerd. Waarom het zo lang duurde? Fabrikant Lift-Tec van het toestel bestaat niet meer en de vervangende onderdelen moesten via een omweg besteld worden.

In het uit 2002 daterende gebouw aan de Zwaluwstraat wonen veel mensen op gevorderde leeftijd. De meesten van hen zijn minder mobiel en dus aangewezen op de ene lift in het pand. Eigenaar ProWonen heeft voor hen begeleiders overdag geregeld die hen op een stoel via de trap naar beneden of boven brengen, tot het mankement hersteld is. „Ik begrijp wel dat de mensen graag net zo’n mooie zetel willen als waarmee tante Rikie op het laatste Zwarte Cross-festival over het terrein werd vervoerd, maar dat is helaas niet haalbaar”, zegt woordvoerder Rudi Goldewijk, teamleider vastgoedbeheer van de wooncorporatie uit Borculo.

„Natuurlijk is dit ook voor ons een oervervelende situatie”, vervolgt hij. „Er is in de voorbije jaren al een paar keer een grote liftstoring in De Waaier geweest. Daar willen we nu voorgoed een eind aan maken. Want de bewoners van het seniorencomplex kunnen niet telkens geconfronteerd worden met een kapotte lift. Zij zitten immers hierop ook niet te wachten.”

Kapotte aandrijving

In deze krant werd gisteren genmeld dat het om een kapotte zekering ging. Goldewijk: „Was het maar zo... In de werkelijkheid gaat het om de aandrijving van de lift die niet werkt. Wat het in dit geval extra lastig maakt is dat de fabrikant van het hijstoestel, Lift-Tec, failliet is gegaan en dat daar geen onderdelen meer te bestellen zijn. Otis voert voor ons het onderhoud aan de lift uit en het levert voor hen ook flinke problemen op om dit manco te verhelpen. Uiteindelijk hebben we via een omweg toch de geschikte componenten weten te bemachtigen. Nee, niet uit Portugal afkomstig, zoals jullie in de krant stelden, maar ergens uit Duitsland. Er zitten overigens in het apparaat van oorsprong wel veel onderdelen die uit Portugal of Spanje komen.”

Het is de bedoeling dat de lift in De Waaier woensdag opgeknapt wordt. „We gaan er ook helemaal een andere deur inzetten”, vertelt de zegsman van ProWonen. „En daarnaast natuurlijk een nieuwe aandrijving, die we dinsdag in de loop van de dag verwachten binnen te krijgen. Vooralsnog gaan we er vanuit de lift woensdag aan het eind van de werkdag weer volledig naar behoren werkt.”

Helemaal controleren

Daar blijft het niet bij. Goldewijk: „We willen deze situatie vanzelfsprekend niet weer opnieuw meemaken. Daarom gaan we de hele lift vervolgens van boven naar beneden controleren. Zo proberen te voorkomen dat de bewoners van het seniorencomplex nogmaals dagenlang geen gebruik kunnen maken van het toestel. We denken als ProWonen dat we hiermee dé oplossing hebben gevonden voor deze problematiek.”

De bewoners van De Waaier zijn gisteren door de corporatie geïnformeerd over de herstelwerkzaamheden. Goldewijk: „Dat hadden we eigenlijk eind vorige week al willen doen, maar helaas is dat toen niet gelukt.”