Volledig scherm
Rapper Boef trad vorig jaar februari op in Dinxperlo kort na zijn 'kech'-uitspraak. © Jan Ruland van den Brink

Dinxperlo, de plaats waar de discotheek blijft dichtgaan

DINXPERLO - Achterhoek Arena, Club 49, Club Xero en Club Déjàvu: menig ondernemer durfde het aan in Dinxperlo. De bijna 25 jaar uitgaanshistorie aan de grens kent echter meer diepte- dan hoogtepunten. Een greep uit de opmerkelijke gebeurtenissen.

December 2003:
De Achterhoek Arena opent in 1996. Er is ruimte voor 1.500 man. De discotheek van Henk te Grotenhuis mag in eerste instantie tot half drie 's nachts open blijven.

De Arena komt in andere handen. Te Grotenhuis en een beleggingsmaatschappij, die eigenaar is van het pand, bakkeleien met elkaar tot in de rechtszaal. Uiteindelijk is het Te Grotenhuis die vertrekt.

Oktober 2004:
Vier uitsmijters zitten vast op verdenking van zware mishandeling van twee bezoekers. Een Dinxperloër loopt een gebroken pols en neus op. De Arena-eigenaar krijgt een gevangenisstraf en een taakstraf.

December 2004:
De twee huidige uitbaters spannen een kort geding aan tegen de eigenaar van het pand. Die heeft de sloten verwisseld en wil niet met hen verder. De eigenaar haalt in 2005 zijn gram bij de rechter. Hans Dekkers wordt de nieuwe uitbater.

Maart 2006:
,,De Achterhoek Arena staat bekend als explosief'', zegt de officier van justitie tijdens een rechtszaak tegen een 19-jarige Dinxperloër. Die trapte ruim een half jaar eerder een Duits meisje in de buik.

December 2006:
De deuren van de Arena sluiten eerder na meerdere massale vechtpartijen op één avond. Twintig agenten moeten ingrijpen en spreken van een grimmige sfeer. Volgens de uitbater zijn Ajax-hooligans verantwoordelijk voor de onrust.

Oktober 2008:
Henk te Grotenhuis keert terug in de Arena en doopt die om tot De Feestburcht. ,,De vorige exploitant draaide vooral hardcore en dat wil het Achterhoekse publiek niet.''

Juni 2009:
Een drietal neemt het stokje van Te Grotenhuis over en gaat verder onder de naam Achterhoek Arena Eventcenter. Het is Te Grotenhuis niet gelukt een vaste bezoekerskern op te bouwen. Zijn dieptepunt: twee bezoekers op Koninginnedag.

Januari 2010:
Een teenparty loopt uit op een chaos. Honderden kinderen tussen de 11 en 16 jaar wachten in de kou op hun jas. Na gedrang bij de garderobe zijn ze naar buiten gestuurd.

Er ontstaan vechtpartijtjes en een meisje raakt gewond in haar gezicht. De burgemeester vindt dit 'niet te toleren'.

Februari 2010:
Een nieuwe naam: Club 49. Een verwijzing naar het huisnummer van de discotheek. Het duurt echter niet lang of de uitbaters sluiten alweer de deuren.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De wachtrij bij de opening van Club Xero in 2015. © JV

Juni 2011:
Onder de naam Achterhoek Arena en met een bluesavond gaat de disco weer open. De exploitant Randy von Schükkmann wil thema- en culturele avonden organiseren.

September 2011:
De gemeente sluit de Arena voor één maand. Er zouden drugs gebruikt worden en er zou iemand verkracht zijn. De politie heeft een week later toch geen bewijs voor deze misdrijven. Een maand later heropent de Arena met een technoparty.

September 2012:
De disco wordt geveild. Von Schükkmann is er een maand geleden mee opgehouden. Jan Hallen, eigenaar van een gaasweverij, koopt het gebouw voor 640.000 euro.

Quote

De grote vraag: krijgt Déjàvu nog een kans?

Maart 2015:
Club Xero gaat open, maar op de eerste avond gaat het al meteen fout. Er staan lange tijd honderden mensen buiten in de wachtrij. Als het binnen bomvol is en er nog steeds een rij wachtenden is besluit de politie iedereen naar huis te sturen.

Januari 2016:
Club Xero heeft met oud en nieuw zijn laatste feest gehad. Snel daarna is de club failliet.

Februari 2017:
Karolina Albert waagt een poging met Club Déjàvu. De opening verloopt hectisch: er zijn gevechten en er worden jassen ontvreemd.

Oktober 2017:
Déjàvu moet het zonder licht en geluid doen. De eigenaar van de apparatuur haalt alle spullen uit de discotheek, omdat de huur al maandenlang niet is betaald.

November 2018:
Déjàvu maakt na een lange mediastilte melding van een heropening. Rapper Boef is er ook bij.

Maart 2019:
Er staan meerdere evenementen gepland voor de toekomst, maar Déjàvu moet dicht van de gemeente. De veiligheid van personeel en bezoekers is in het geding.