Volledig scherm
Bij een frontale aanrijding op 18 juni 2016 op de N315 bij Zelhem kwam een 4-jarig jongetje om het leven. © ANP

'Dodenweg' tussen Doetinchem en Ruurlo blijft nog twee jaar onveilig

ZELHEM - Weggebruikers moeten de komende twee jaar nog blijven rijden over de onveilige 'dodenweg' N315 tussen Doetinchem en Ruurlo. De provincie Gelderland ziet geen reden het voor 2020 geplande wegwerk naar voren te halen, na het derde dodelijke ongeval in nog geen drie jaar.

Volledig scherm
Een man uit Duiven kwam om als gevolg van een botsing met een boom langs de Ruurloseweg in Zelhem. © 112 Achterhoek

Daarbij zijn in totaal vijf mensen om het leven gekomen.

Het meest recente slachtoffer is een 25-jarige man uit Duiven. Hij overleed dinsdagavond laat, nadat hij met zijn auto tegen een boom was gereden. Dit fatale ongeval is echter geen aanleiding voor de provincie om meteen aan de slag te gaan met de 20 kilometer lange weg, die na Doetinchem begint, langs Zelhem slingert en bij Ruurlo eindigt. ,,Ongelukken zijn voor ons nooit reden om meteen iets aan te passen’’, zegt provinciewoordvoerder Petra Borsboom. ,,De oorzaak van het ongeluk is niet bekend, dat kan soms heel lang duren. De grootste reden is van menselijke aard.’’

Gevaarlijke weg

Wel erkent de provincie al langer dat de N315 een erg gevaarlijke weg is, waar veel ongevallen te betreuren zijn. Behalve de drie dodelijke ongevallen, gebeurden de afgelopen jaren zeker tien ernstige ongelukken op de weg, met regelmatig zwaargewonden tot gevolg. 

Triest dieptepunt is nog altijd het overlijden van een 4-jarig jongetje in 2016. Hij zat in de auto met zijn ouders en zusje, toen een 38-jarige man uit Doetinchem even buiten Zelhem frontaal in botsing kwam met die wagen. En begin dit jaar kwamen nog drie mensen om na een frontale botsing, net na Ruurlo. Twee slachtoffers overleden ter plekke, de derde overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bomen

Om de knelpunten op de N315 in beeld te krijgen, is medio vorig jaar een inloopavond gehouden voor bewoners. Daaruit bleek onder andere dat er verschillende gevaarlijke kruisingen zijn en vooral dat de ongeveer 1.000 bomen langs de weg het rijden onveilig maken.

Volledig scherm
De aanwezigheid van zo'n 1.000 bomen langs de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo helpt niet mee aan de veiligheid op de weg, aldus de provincie. © News United

Deze bomen staan in de zogenoemde 'obstakelvrije zone' in de berm, die tussen de 4,5 en 6 meter breed is. Idee is nu een groot aantal te kappen. 'Uit onderzoek blijkt dat het aantal ernstige ongevallen dan aanzienlijk afneemt. Daarom hebben wij liever geen bomen binnen deze zone', schrijft de provincie in de aanpassingsplannen voor de weg.

Hoe die er exact uit komen te zien, staat nog niet vast. Borsboom: ,,In het najaar wordt besloten wat we precies gaan doen.’’