Volledig scherm
PREMIUM
Koos van Reesch is gek van Meccano en organiseert op 23 november in Zelhem een grote tentoonstelling. © theo kock persfotografie

Doetinchemse verzamelaar verzorgt grote expositie van zijn Meccano-collectie in Zelhem

DOETINCHEM/ZELHEM - Hij was er in zijn jeugd gek op. Koos van Reesch (70) speelde maar wat graag met het constructiespeelgoed Meccano. Eén nadeel: het was heel duur. Een klein doosje was al luxe. ,,Je had ook grote houten kisten”, zegt hij. ,,De allergrootste, de kist 10, kostte 695 gulden. Die kon je alleen krijgen als je vader bankdirecteur was.”

Voor Van Reesch bleef het bij kleine doosjes. Na zijn kindertijd verkocht hij alles voor een paar tientjes. Veertig jaar later kwam hij op een beurs weer in aanraking met Meccano. Nu kon hij zo’n grote kist wél betalen. De Doetinchemmer begon met verzamelen. Op zolder staan inmiddels ruim tweehonderd dozen. 

Om zijn passie te delen, sloot hij zich aan bij het Meccano Gilde Nederland, een club van vijfhonderd liefhebbers die de hobby van weleer in leven willen houden. Dat doen ze met tentoonstellingen door het hele land. Zaterdag is er – op initiatief van Van Reesch – voor het eerst één in Zelhem.