Volledig scherm
Foto ter illustratie © News United / Jan Willem Klein Horstman

Drie schoorsteenbranden in één weekend in Winterswijk: puur toeval, maar niet toevallig

WINTERSWIJK - De brandweer moest afgelopen weekend drie keer uitrukken voor een schoorsteenbrand in Winterswijk. Die branden hadden geen verband met elkaar, maar de brandweer kijkt er niet van op dat er weer schoorstenen in brand vliegen.

De eerste van de drie Winterswijkse schoorsteenbranden was zaterdag rond 14.00 uur in een woonboerderij aan de Moezebrinkweg. Een dag later was er brand in een schoorsteen van een woning aan de P.C. Hooftstraat, een paar uur daarna was het raak aan de Haitsma Mulierweg.

,,Het is puur toeval dat er drie schoorsteenbranden achter elkaar in één plaats waren’’, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio, het samenwerkingsverband tussen de hulpdiensten in de regio. Toch staat hij er niet van te kijken dat er weer schoorstenen in brand vliegen.

Weer koud

,,Het was afgelopen weekend weer koud na een zachtere periode, dan zetten de mensen hun kachel weer aan. Maar het gebeurt regelmatig dat ze vergeten de schoorsteen te vegen en dan kan een schoorsteenbrand ontstaan.’’ 

Hij heeft dan ook een dringend advies aan iedereen met een open haard of kachel in huis: veeg je schoorsteen. ,,Ik heb het zien gebeuren dat een huis tot de grond toe afbrandt door een verstopte schoorsteen.’’ En hoewel de Veiligheidsregio dat advies elk jaar weer naar buiten brengt, zit het bij veel mensen nog steeds niet in hun systeem. 

,,Ze hebben wel op de kalender staan wanneer iemand jarig is, maar je zou er ook elk jaar op moeten zetten dat de schoorsteen weer geveegd moet worden.’’