Volledig scherm
Het hoofdkantoor van ForFarmers in Lochem. © Eigen foto

Droge zomer geeft veevoerreus ForFarmers uit Lochem financiële kopzorgen

LOCHEM - Het Lochemse veevoerbedrijf ForFarmers gaat na tegenvallende resultaten over 2018 bezuinigen. Er wordt daarbij gekeken naar het sluiten van fabrieken en inkrimpen van het personeelsbestand. In totaal moet in 2021 zo'n 10 miljoen zijn bezuinigd ten opzichte van 2018.

De resultaten zijn het gevolg van het warme en droge weer in 2018. Dat blijkt uit de jaarcijfers voor 2018. De lage waterstand van de rivieren zorgde voor stijgende grondstofprijzen. ForFarmers mikt op een kostenbesparing van 10 miljoen euro in 2021 ten opzichte van 2018.

Fabriek dicht

Het lukte ForFarmers niet om de hogere kosten voor de grondstoffen door te berekenen aan de klanten. Omdat het bedrijf het verstandig vindt om rekening te houden met de huidige marktomstandigheden, worden er maatregelen genomen om de kosten voor de komende twee jaar te beperken. CEO Yoram Knoops ,,We kijken daarbij naar het reduceren van het aantal fabrieken en het verminderen van ons personeelsbestand als gevolg van de verdere standaardisatie en optimalisatie van onze processen.’’

Uit het jaarverslag wordt duidelijk dat de bezuinigingsplannen alle vestigingen in alle landen waar ForFarmers gevestigd treffen, behalve Polen. In de komende twee jaar wordt het personeel teruggebracht met zo'n 125 tot 150 fte's. 

Groei

Knoops noemt 2018 ,,Een jaar met twee gezichten’’, omdat er ondanks de tegenvallende resultaten wel vier bedrijven zijn overgenomen. Er zijn nieuwe klanten aangetrokken en de afzet bij bestaande klanten is gegroeid.  ,,We zijn nu in vijf landen operationeel en hebben nog meer afzetmogelijkheden in de groeiende pluimveesector.'' De brutowinst van het bedrijf is mede door de overnames gestegen met 5,6 procent naar 443,4 miljoen. De omzet bedraagt 2,4 miljard tegenover 2,2 miljard in het jaar daarvoor. De dividenduitkering is even hoog als in 2017.