Volledig scherm
PREMIUM
Tornado's, wervelwinden en waterstanden. Jan Buisman kan er geen genoeg van krijgen. © Getty Images

Duizend jaar weer, wind en water Gegrepen door tornado van Borculo

BORCULO - Jan Buisman (94) groeide op in Borculo, het Achterhoekse stadje dat in zijn geboortejaar 1925 werd getroffen door een verwoestende tornado. Logisch dat hij weerhistoricus werd. Buisman legt duizend jaar weergeschiedenis vast in een tiendelige serie. Nog drie delen te gaan.

Een recente opname in het zieken- en verpleeghuis na een valpartij, ongemak aan de heup en een afnemend gehoor ('ik ben zo doof als een kwartel') hebben amper invloed op zijn arbeidsethos. Elke ochtend om zes uur begint de werkdag. Op zijn laptop speurt de oud-aardrijkskundeleraar naar informatie over koudegolven, waterstanden, wervelwinden, droogtetijden, veldslagen en epidemieën.

  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.