Volledig scherm
Affiche Sheherazade. © PR Excelsior Eibergen

Eén avond uit 1001 nachten...
Excelsiors Shéhérazade

EIBERGEN - In Kulturhus 't Spieker vindt zaterdag 23 maart  het verenigingsconcert van muziekvereniging Excelsior plaats: een avond in het teken van de Sheherazade. Het concert is een samenwerking Stichting WISE, de Weggeefwinkel en het Taalhuis.

In 1888 voltooide de Russische componist Nikolaj Rimski-Korsakov de symfonische suite Sheherazade. Een bekende naam misschien, de suite is namelijk gebaseerd op de vertellingen uit het Arabische volksboek duizend-en-één-nacht. Hierin wordt het verhaal verteld van sultan Sjahiraar, die uit wantrouw zijn vrouwen na de eerste huwelijksnacht laat doden.

 De jonge Sheherazade is hierop een uitzondering. Zij vertelt namelijk iedere nacht een verhaal dat ze pas de nacht daarop weer afmaakt en vervolgens weer een nieuw verhaal begint. Na duizend-en-één nachten en net zoveel verhalen besluit de sultan zijn wrede plannen opzij te zetten en Sheherazade niet te laten ombrengen. Zij leefden nog lang en gelukkig samen. De vier delen van het werk van Rimsky-Korsaov verbeelden enkele van die verhalen. Harmonieorkest Excelsior speelt de wondermooie symfonische suite Sheherazade.

Verhalen

Maar ook anderen vertellen hun verhaal, in welke vorm dan ook. Zo omlijst verhalenkunstenares Rabarbara de Sheherazade met korte verhalen en gedichten.

Nieuwkomers in Eibergen, gevlucht uit hun moederland zoals Syrië of Somalië zullen hun persoonlijke verhaal vertellen op hun eigen manier. Dat doen ze door middel van rap, schilderijen, gedichten en zang. Syrische en Somalische statushouders zorgen met hapjes voor extra smaak aan de verhalen.

Natuurlijk vertellen ook ons eigen B - en C- orkest mooie verhalen met nummers als de Astro Suite, The Prince of Egypt en Five Continents. De leerlingen van de Notenbende zijn in september begonnen met het spelen van een instrument en tijdens het concert laten zij voor de eerste keer horen wat ze ontdekt hebben in de muzikale wereld.

Zaterdag 23 maart, kulturhus ’t Spieker. Aanvang 19.30 uur, vrije entree.