Volledig scherm
oekpresentatie van het boek 'Mijn Leven als rivier' door Doris Rockinghausen bij het Muldershuis. © Jan Houwers

Eibergen komt ook voor in boek over de Berkel

EIBERGEN - De Berkel is iets bijzonders. Schrijfster Doris Röckinghausen vindt de waterloop van het Duitse Billerbeck naar Zutphen zelfs zo speciaal dat ze er een boek over schreef. Ook Eibergen komt daarin voor.


De Duitse schrijfster presenteerde zondagmiddag haar boek in het Muldershuis bij de Mallumsche molen. Ook werd op deze locatie een expositie over de Berkel geopend. De komende vier weken kunnen belangstellenden er schilderijen bekijken.

De Berkelexpositie is een reizende tentoonstelling. Na Coesfeld en Warnsveld is Eibergen de derde plaats waar de schilderijen zijn te zien. "Elk schilderij vertelt een verhaal over de Berkel", zegt Borculoër Klaus Isinhofer, die Röckinghausen deze middag assisteert bij de presentatie. Isinhofer geeft uitleg in het Nederlands.

Röckinghausen is het Nederlands nog niet machtig. "Maar ik leer het wel", verontschuldigt ze zich tegenover de aanwezigen. Voor het boek hoeven de Nederlandse kopers overigens het Duits niet te beheersen. De teksten staan er tweetalig in. Sander Grootendorst uit Zutphen verzorgde de Nederlandse vertaling. Hij leest deze middag enkele gedichten voor. Die staan tevens in het boek.

Röckinghausen raakte de afgelopen jaren gefascineerd door de rivier die ook door haar woonplaats Coesfeld stroomt. Niet voor niets ontspringt de rivier in het glooiende buitengebied van Billerbeck op bijna schootsafstand van haar woonplaats Coesfeld.

Meanderen

Ze verdiepte zich in de veranderingen die de Berkel doormaakte in het kader van Europees waterbeleid. De Berkel moet meer gaan meanderen. Bij hevige neerslag mag de rivier niet buiten haar oevers treden. In juni nog stroomde de rivier over in Stadtlohn.

Röckinghausen wilde nog veel meer over deze waterloop weten. Ook was ze nieuwsgierig naar de verhalen aan de andere kant van de landsgrens. "Over de Berkel is nauwelijks iets geschreven. Een Berkelboek was er niet. Ik ken wel een kinderboek over de rivier, maar dan houdt het wel op", zegt Röckinghausen.

Het is nu niet meer voor te stellen, maar de Berkel vormde ooit een handelsverbinding tussen Zutphen en Coesfeld en vice versa. "Thee en koffie werden per boot naar het Münsterland vervoerd. Graan en heel fijn zand gingen de omgekeerde weg, van Duitsland naar Nederland."

In de loop van de negentiende eeuw nam de Berkelscheepvaart af, omdat kooplieden en boeren steeds meer overgingen op spoor- en wegvervoer. In het boek 'Berkel. Mijn leven als rivier' nemen kunstenaars een prominente plek in. In het Berkelboek staan niet alleen verhalen. Er zijn ook enkele tientallen schilderijen en foto's van Nederlanders en Duitsers afgebeeld.

De Berkel vormde voor menig kunstenaar een inspiratiebron. De plaatjes staan in het boek, in het Muldershuis hangen de originele werken. Opvallend is de enorme verscheidenheid. Dat varieert van ijshockeyende kinderen op het ijs van de Berkel, de watermolen bij Gescher tot een liggende vrouw. "Rivieren zijn vrouwelijk. Deze kunstenaar heeft er zijn eigen interpretatie aan gegeven", zegt Röckinghausen over het schilderwerk waarop de vrouw is te zien.

Boek

Het boek 'Berkel. Mijn leven als rivier' is verkrijgbaar in de boekwinkels in de dorpen en steden langs de Berkel. Het telt 159 pagina's en kost 26,90 euro. 'Mijn leven als rivier' is verschenen in een oplage van 3.000 exemplaren.