Volledig scherm
Guus Burbank op de plek waar schuin tegenover waar hij woont aan de Nieuwstraat ooit twee kerkepaden naar het noorden liepen. © Jan Houwers

Eibergenaar Guus Burbank: 'Kerkepaden verdwijnen en dat is jammer'

EIBERGEN - Het Eibergse dorpshart gaat op de schop. Op de plek van de voormalige verfwinkel Kiffen ontstaat een nieuw parkeerterrein dat de onmisbaarheid van het plein de Brink als centrale parkeerplaats moet compenseren. Mét een doorgang naar De Hagen. 

Eibergenaar Guus Burbank ziet de veranderingen met lede ogen aan. Want keerzijde is dat er ook semi-openbare doorgangen worden opgeheven. 

Burbank ziet de ‘geheime gangetjes’ in het centrum verdwijnen. De vroegere kerkenpaden, wandelpaden ooit voor kerkgangers, worden meer en meer weggestopt achter schuttingen. 

Of officieel achter een hek, zoals bij het kerkenpad tussen de Kleine Hagen en Grotestraat. Die doorgang gaat in weekends ’s avonds op slot. Opa Burbank morrelt aan een aan één kant vastgemaakt schuttingdeel tussen twee huizen aan de Nieuwstraat. ,,Hierachter lopen twee kerkenpaden”, vertelt hij.

,,Kijk, hier rechtdoor kun je – of kón je – naar De Hagen. Ik liep hierover vroeger naar opa Burbank. Maar hier staat wat voor en daarginds hebben ze er een vaste schutting voor geplaatst. Je kunt hier niet meer door.” Naar links wijzend: ,,Hier schuin kon je eerder naar Antink: kruidenier Antink begon de eerste supermarkt in Eibergen. Maar dit is al langer dicht.”

Buurman

De buurman van ‘linksachter’ meldt zich. Wat het gezelschap op zijn grond doet? De kerkenpaden bekijken die hier bezig zijn te worden weggewerkt, antwoordt Burbank. Wat de buurman betreft zijn de paden er niet meer. Ook al gaat hij slechts over een klein strookje van de centrale ingang van de twee paden vanaf de Nieuwstraat. De resterende circa 60 centimeter is volgens de buurman van Kiffen.

,,Het kadaster heeft het hier uitgemeten. Kijk maar: hier zit een spijker tussen de stenen en daar ook”, wijst hij in de richting van het trottoir van de Nieuwstraat. Volgens hem is bij het kadaster niets meer vastgelegd over een recht van overpad ten behoeve van het kerkenpad.

Charme

Burbank beseft dat de schuttingen niet meer wijken. ,,Wat verdwijnt is vooral de charme van het oude dorp met die doorgangen overal.” De buurman vindt er niks charmants aan. ,,Ik noem het loergangen”, reageert hij. ,,Gluren bij anderen. Wat moeten mensen hier?” Burbank ziet dat anders: ,,Als je een paar drankjes hebt genuttigd en terug naar huis schuifelt, is is zo’n smal gangetje makkelijk”, zegt hij lachend.

Eibergenaar Guus Burbank pleit voor behoud traditionele kerkenpaden ‘Wat verdwijnt, is vooral de charme van het oude dorp’ Guus Burbank op de inmiddels afgesloten plek aan de Nieuwstraat, waarvandaan twee kerkenpaden door dit deel van het centrum liepen.  

Volledig scherm
Kleine Hagen-gedeelte dat als kerkepad naar de Grotestraat loopt. In het weekend en bijv. als het kermis is, gaat aan twee kanten een hek op slot. © Peter Zandee