Volledig scherm
De bewuste woonboerderij van klager Jelle Pit, onderaan het N18-viaduct in de Lintveldseweg. © Peter Zandee

Eibergenaar naar rechter
met schadeclaim N18

DEN HAAG/EIBERGEN - Een inwoner van Eibergen is naar de Raad van State gestapt voor een schadevergoeding vanwege de reconstructie van de N18. Zijn woonboerderij aan de Lintveldseweg ligt nu onderaan een viaduct, vertelde Jelle Pit donderdag in Den Haag. 

De waardedaling van zijn woning heeft hij laten taxeren op anderhalve ton. Rijkswaterstaat heeft de claim afgewezen. De Eibergenaar kocht zijn woning in 2008. In 2005 lag er al een startnotitie voor reconstructie van de N18 tussen Varsseveld en Enschede. Volgens Rijkswaterstaat was Pit bij de aankoop van zijn woning op de hoogte van de plannen.

Plannen gewijzigd

Maar zo simpel ligt het niet, zegt de Eibergenaar. Volgens de startnotitie van 2005 zou een viaduct op ruime afstand van zijn huis komen en zou de Lintveldseweg een doodlopende weg worden. Daar kon hij zich wel in vinden.

 ‘’Maar in 2011 werden de plannen 180 graden gewijzigd. Nu heb ik al een paar jaar een probleem’’, zei hij tegen drie rechters van de Raad van State. Zijn uitrit komt uit bij het viaduct. Dat is niet veilig. Verder is de Lintveldseweg een drukke weg geworden. Hij is het dan ook faliekant oneens met Rijkswaterstaat dat de schade voor hem voorzienbaar was.

Vergelijkbaar geval

Een buurtgenoot van Pit heeft in 2016 een zelfde schadevergoedingsverzoek ingediend bij de Raad van State. Dat beroep is door de hoogste bestuursrechter toen afgewezen. Volgens de Raad van State was de schade voor de buurtbewoner voorzienbaar.

 ‘’Met die uitspraak hebben we wel te maken’’, zei een van de rechters tegen Pit. Over ongeveer zes weken maakt de Raad van State een beslissing bekend.